Τριχόπτωση: Οι δώδεκα βασικοί ύποπτοι και πώς θα σώσουμε τα μαλλιά μας

Ενας πλήρης κι αναλυτικός οδηγός. Ορισμένα απ' αυτά που αναφέρουν οι ειδικοί ούτε τα είχαμε φανταστεί.
aquaArts studio via Getty Images

Τριχόπτωση, ή αλλιώς αλωπεκία, ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο τα μαλλιά μας αρχίζουν να αραιώνουν και σταδιακά να πέφτουν λίγα-λίγα ή και όλα μαζί. Η ξαφνική απώλεια μαλλιών ενδέχεται να είναι προσωρινή και να οφείλεται σε στρεσογόνους παράγοντες, ορμονικές διαταραχές και αίτια που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, η τριχόπτωση μπορεί να είναι και μόνιμη, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.

Τα άτομα με φυσιολογική τριχοφυΐα συνήθως χάνουν από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, εάν τα μαλλιά μας αραιώνουν ή πέφτουν σε τούφες, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Παράγοντες που σχετίζονται με την τριχόπτωση

Κληρονομική τριχόπτωση

Η κληρονομική τριχόπτωση, προκαλείται από γενετικές ή ορμονικές ανισορροπίες. Και ενώ ο οποιοσδήποτε ενδέχεται να εμφανίσει κληρονομική τριχόπτωση, πιο συχνά παρατηρείται στους άντρες.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία κατά της κληρονομικής τριχόπτωσης. Ωστόσο, η επιστήμη έχει βρει τρόπους προκειμένου να συμβάλει στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης ή στην αναγέννηση των μαλλιών.

  • Θεραπεία με κόκκινο φως

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί λέιζερ για να προκαλέσει την ανάπτυξη τριχών στο θυλάκιο και συνίσταται τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

  • Μεταμόσχευση μαλλιών

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την εμφύτευση υγιών τριχοθυλακίων, σε περιοχές όπου τα μαλλιά είναι αραιά μαλλιά. Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά συχνά λαμβάνονται από τα πλάγια ή κι από το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ηλικιακοί παράγοντες

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσικό τα μαλλιά μας να αρχίσουν να αραιώνουν. Η γήρανση αποδυναμώνει τους θύλακες, με αποτέλεσμα να μην βγάζουμε νέες τρίχες.

Η τριχόπτωση που σχετίζεται με την ηλικία είναι αναπόφευκτη, αλλά εφόσον την προλάβουμε στην αρχή της με θεραπείες όπως η χορήγηση μινοξιδίλης, ίσως επιβραδύνουμε την ταχύτητα με την οποία πέφτουν τα μαλλιά.

Η γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια πάθηση που συγχύζει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιτίθεται στους υγιείς θύλακες των τριχών. Αυτό έχει ως συνέπεια την τριχόπτωση.

Ορισμένοι άνθρωποι με αλωπεκία, ενδέχεται να βγάλουν και πάλι μαλλιά χωρίς θεραπεία. Άλλες, πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν την παρέμβαση της επιστήμης, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα της τριχόπτωσης είναι μόνιμο.

Οι θεραπείες για την καταπολέμηση της αλωπεκίας μπορεί να περιλαμβάνουν: Μινοξιδίλη

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών
  • Ανθραλίνη

Η θεραπεία κατά του καρκίνου

Η χημειοθεραπεία ελλοχεύει ο κίνδυνος να βλάψει τους θύλακες των τριχών, προκαλώντας τριχόπτωση τόσο στο κεφάλι, όσο και στο σώμα, Ομοίως και η ακτινοθεραπεία. Το πόσα μαλλιά μπορεί να χάσει κανείς, καθορίζεται από τη δόση ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο οργανισμός του.

Συνήθως, η τριχόπτωση ξεκινά μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη θεραπεία, ενώ τα μαλλιά αρχίζουν να ξαναβγαίνουν λίγους μήνες μετά το τέλος των συνεδριών.

Τις περισσότερες φορές, όταν υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου η απώλεια μαλλιών είναι αναπόφευκτη.

Το στρες

Το άγχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Εάν παρατηρήσουμε τα μαλλιά μας να πέφτουν εν μέσω μιας ταραχώδους συνθήκης που μας ταλαιπωρεί για καιρό, πιθανότατα φταίει το άγχος.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση που σχετίζεται με το στρες είναι να διαχειριστούμε το άγχος μας. Συνήθως, η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με το στρες σταματά εντός έξι μηνών, όποτε ξεκινά και η αναγέννηση των μαλλιών. Εάν όμως εξακολουθούμε να νιώθουμε στρεσαρισμένοι, η τριχόπτωση θα συνεχίσει να κατατρώει το τριχωτό της κεφαλής.

Μέθοδοι διαχείρισης του άγχους

  • Ο διαλογισμός
  • Ο καλός ύπνος
  • Η τακτική άσκηση
  • Η ισορροπημένη Διατροφή

Η τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που κάνει τους ανθρώπους να τραβούν τα μαλλιά τους, με κίνδυνο να βλάψουν τον θύλακα της τρίχας, προκαλώντας τριχόπτωση. Η τριχοτιλλομανία αποτελεί σύμπτωμα του στρες και του άγχους, που σταδιακά εξελίσσεται σε συνήθεια. Η εν λόγω διαταραχή εμφανίζεται συνήθως σε άτομα νεαρής ηλικίας και υποχωρεί χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, όσοι πάσχουν από μια πιο σοβαρή μορφή τριχοτιλλομανίας, ίσως χρειαστεί να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, ώστε να τους βοηθήσει να διαχειριστούν το άγχος και το στρες.

Ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό

Οι ορμονικές αλλαγές πριν ή μετά τον τοκετό, ορισμένες φορές προκαλούν αραίωση των μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση η υγεία των μαλλιών αποκαθίσταται εντός ενός έτους, εκτός αν υποφέρουμε από στρες η επιλόχειο κατάθλιψη.

Η φθορά των μαλλιών

Το συνεχές τράβηγμα των μαλλιών και το στάιλινγκ που επιβάλλει το σφίξιμο από τη ρίζα, ενδέχεται να προκαλέσει ένα είδος τριχόπτωσης που ονομάζεται αλωπεκία από έλξη, δηλαδή από το διαρκές τράβηγμα των μαλλιών.

Η βαφή, η περμανάντ και η χρήση συσκευών όπως η ισιωτική και το πιστολάκι, μπορούν επίσης να βλάψουν τα μαλλιά μας προκαλώντας αραίωση.

Τα αποτελέσματα της αλωπεκίας έλξης είναι μόνιμα, αλλά μπορούν να προληφθούν αν αποφύγουμε τα αυστηρά χτενίσματα που καταπονούν τα μαλλιά μας και το συχνό βάψιμο των μαλλιών σε συνδυασμό με την περμανάντ.

Οι ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές και τυχόν ανισορροπίες που σχετίζονται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συχνά προκαλούν απώλεια μαλλιών στους κροτάφους και στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Τα άτομα που γνωρίζουν ότι πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο, συνήθως λαμβάνουν τις ανάλογες θεραπείες, με φάρμακα όπως η σπιρονολακτόνη, που βοηθά στη δημιουργία νέων υγιών τριχών.

Γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης, επίσης μπορεί να αρχίσουν να παρουσιάζουν αραίωση στα μαλλιά, καθώς μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.

Η νόσος του θυρεοειδούς

Όταν ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού, δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, οδηγώντας συχνά ακόμα και στην αραίωση των μαλλιών μας ή στη λέπτυνση και την αποδυνάμωση της τρίχας.

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι συνήθως προσωρινά.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν τριχόπτωση δημιουργώντας κενά «μπαλώματα» στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια και στις τρίχες του προσώπου.

Υπό κανονικές συνθήκες, εφόσον υποβληθούμε σε κάποια θεραπεία κατά του ΣΜΝ από το οποίο προσβλήθηκε ο οργανισμός, τα μαλλιά σιγά-σιγά αποκτούν ξανά την κανονική τους όψη.

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Ο οργανισμός μας, προκειμένου να παραμένει υγιής και να εκτελεί σωστά όλες τις λειτουργίες του, χρειάζεται τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

Μια θρεπτική διατροφή, πλούσια σε βιοτίνη, σίδηρο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο, θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους στην πρόληψη συμπτωμάτων που συνδέονται με την αβιταμίνωση, όπως η τριχόπτωση.

Tα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα που κατεβάζουν την πίεση ή τα ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Ομοίως και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη. Εάν παίρνουμε ένα νέο φάρμακο και παρατηρήσουμε τα μαλλιά μας να πέφτουν ή να αραιώνουν, θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στον γιατρό μας.

Με πληροφορίες από yahoo .