Τέσσερις τροφές που κάνουν θαύματα στην εμμηνόπαυση

Το να τις προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.
.
SolStock via Getty Images
.

Η εμμηνόπαυση είναι μια εντελώς φυσιολογική εμπειρία που συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα δεν μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

Όσες περνούν ... δύσκολα, μπορεί να παλέψουν με κόπωση, αλλαγές διάθεσης, νυχτερινές εφιδρώσεις και πόνους στις αρθρώσεις – για να αναφέρουμε μόνο μερικά συμπτώματα.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να βοηθήσουν με θεραπείες όπως τα αντικαταθλιπτικά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη μείωση της σοβαρότητάς τους.

Ιδού τι πρέπει να ξέρουμε:

Ο σολομός κι ο τόνος για τις εξάψεις

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο συχνά συζητούμενα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικές για όσες τα αντιμετωπίζουν. Προκαλούν μια ξαφνική αίσθηση θερμότητας και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ένα κόκκινο, ξαναμμένο πρόσωπο και εφίδρωση.
Τα πιο λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος μπορεί να βοηθήσουν στις εξάψεις, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με το NHS, (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) τα λιπαρά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και θα πρέπει να στοχεύουμε σε τουλάχιστον δύο γεύματα που περιέχουν λιπαρά ψάρια την εβδομάδα.

Γιαούρτι και λάχανο για την υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση θεωρείται μια «σιωπηλή» ασθένεια επειδή συχνά δεν διαγιγνώσκεται μέχρι να σπάσει ένα οστό, αλλά σύμφωνα με την Endocrine Society, μία στις δύο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα την αναπτύξει.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην πλάτη, απώλεια ύψους ή δυσπλασίες της σπονδυλικής στήλης.
Τα προβιοτικά γιαούρτια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθούν την απορρόφηση του ασβεστίου στο παχύ έντερο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των οστών, καθώς και τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Τα γαλακτοκομικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε προβλήματα ύπνου που αφορούν περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων που επηρεάζονται από την εμμηνόπαυση.

Φασόλια για τις αλλαγές διάθεσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει απίστευτα αντίκτυπο στο σώμα και τον εγκέφαλο. Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς (53%) των ανθρώπων που την περνούν θα εμφανίσουν κατάθλιψη, το 50% θα βιώσουν άγχος και το 42% αναφέρει θυμό και εναλλαγές της διάθεσης.

Ωστόσο, η κατανάλωση φασολιών μπορεί να βοηθήσει στη σταθερότητα της διάθεσης – μιλάμε για τα μαύρα φασόλια και τα ρεβίθια. Τα φασόλια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης και τη γενική ψυχική ευεξία.

Επιπλέον, τα φασόλια και τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και, καθώς έχει εντοπιστεί μια σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, αξίζει να κάνουμε τα φασόλια μέρος της καλά ισορροπημένης διατροφής σας

Αναζητήστε υποστήριξη

Εάν αντιμετωπίζουμε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ας μιλήσουμε με τον γιατρό, τη νοσοκόμα ή τον φαρμακοποιό μας για βοήθεια σχετικά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων αυτών. Μπορούν να μας παραπέμψουν σε έναν ειδικό για την εμμηνόπαυση ή αλλού για θεραπεία ή ακόμα για περαιτέρω βοήθεια.