Όλοι οι γαλανομάτηδες είναι απόγονοι ενός ανθρώπου

Μία μετάλλαξη αραίωσε τις καφέ χρωστικές του ματιού, με αποτέλεσμα τον πρώτο γαλανομάτη άνθρωπο.
CoffeeAndMilk via Getty Images

Όλοι οι άνθρωποι που έχουν γαλάζια μάτια στον πλανήτη είναι απόγονοι του ίδιου ατόμου, του ανθρώπου στον οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό, αναφέρει μελέτη Δανών ερευνητών.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, ο πρώτος γαλανομάτης άνθρωπος έζησε πριν 6 με 10 χιλιάδες χρόνια, αναφέρει το Ladbible.

Γνωρίζουμε ότι τα μπλε μάτια είναι πολύ πιο σπάνια από τα καστανά μάτια, με τη Heathline να υπολογίζει ότι μεταξύ 8 και 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μπλε μάτια.

Και τώρα η σπανιότητά τους έχει νόημα, καθώς οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η γενετική μετάλλαξη προήλθε από έναν μοναδικό άνθρωπο που έζησε μεταξύ 6.000 και 10.000 ετών.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή μελετώντας το γονίδιο OCA2, το οποίο καθορίζει το επίπεδο της καφέ χρωστικής στο ανθρώπινο μάτι, για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε μπλε μάτια προέρχεται από ένα εντελώς διαφορετικό γονίδιο που ονομάζεται HERC2, το οποίο απενεργοποιεί εντελώς το OCA2. Μία μετάλλαξη αραίωσε τις καφέ χρωστικές του ματιού, με αποτέλεσμα τον πρώτο γαλανομάτη άνθρωπο.

Προς ενίσχυση του παραπάνω ισχυρισμού, ο Χανς Άιντμπεργ, ο πρώτος ειδικός που συσχέτισε το γονίδιο OCA2 με το χρώμα των ματιών, το 1996, παρουσιάζει στη νέα μελέτη, γενετικές αναλύσεις δεκάδων γαλανομάτηδων από τη Δανία, την Τουρκία και την Ιορδανία. Όλοι τους βρέθηκαν να φέρουν την ίδια μετάλλαξη σε «γειτονικό» γονίδιο του OCA2 - ένδειξη ότι έχουν κοινή γενετική προέλευση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση Human Genetics, οι σημερινοί γαλανομάτηδες, σε αντίθεση με όσους έχουν καστανά ή πράσινα μάτια, παρουσιάζουν πολύ μικρή ποικιλότητα στην ποσότητα μελανίνης στην ίριδα. Με άλλα λόγια, οι γαλανομάτηδες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ως προς τη μελανίνη.

Ο συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Χανς Άιντμπεργ, από το Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής, δήλωσε στο Science Daily: «Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που έχουν πράσινα μάτια μπορούν έχουν μειωμένη ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, η οποία είναι πολύ διαφορετική απ′ όσους έχουν μπλε μάτια».

«Από αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα τα γαλανομάτηδες συνδέονται με τον ίδιο πρόγονο. Όλοι έχουν κληρονομήσει τον ίδιο γονίδιο στο ίδιο ακριβώς σημείο στο DNA τους», κατέληξε.