Οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν περνάνε στα Βρασνά, γιατί «έτσι» - Μπλόκο στη εγκατάσταση προσφύγων από τη Σάμο

Μπλόκα στα πούλμαν με τους «λαθραίους», κλεφτοπόλεμος με τους «προδότες» αστυνομικούς.
Προσφυγόπουλο σε πούλμαν στο λιμάνι του Πειραιά, μετά τη μεταφορά του με πλοίο από τη Λέσβο, στις αρχές Οκτωβρίου.
Προσφυγόπουλο σε πούλμαν στο λιμάνι του Πειραιά, μετά τη μεταφορά του με πλοίο από τη Λέσβο, στις αρχές Οκτωβρίου.
ASSOCIATED PRESS

Δεν κατάφερε να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση 200 προσφύγων από τη Σάμο σε ξενοδοχεία της περιοχής Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης αφού ομάδες κατοίκων μπλόκαραν τα πούλμαν που τους μετέφεραν και εμπόδισαν τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να τους παρακάμψουν.

Και όταν τελικά τα πούλμαν έφτασαν στα ξενοδοχεία οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν τελικά να τους φιλοξενήσουν παρά την αρχική συμφωνία, υπό το βάρος των πιέσεων μερίδας κατοίκων, όπως γράφει το Thestival.gr.

Ο αντιδήμαρχος Βόλβης, Θοδωρής Ιορδανίδης που μετείχε στη διαμαρτυρία, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «δεν έχουν θέση εδώ οι μετανάστες. Κατανοούμε τον πόνο τους αλλά δεν είμαστε αυτοί που θα πέσουν στον ίδιο λάκκο για να σωθούν κάποιοι άλλοι».

Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό που προσπαθεί να κάνει η Πολιτεία είναι απλά να αποσυμφορήσει τα νησιά που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων με την μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα (που ουδείς μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει πως υφίσταται μεγαλύτερες πιέσεις από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο). Δεν ζητείται καμία θυσία.

Αυτό που ζητείται αυτή τη στιγμή, είναι να κάνουν και οι περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αυτό που τους αναλογεί, μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ας πούμε λοιπόν πως ακόμη και εάν κάποιοι δεν θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες -παρά το πόσο πολύ «κατανοούν τον πόνο τους»- ας πειθαρχήσουν στις αποφάσεις της Πολιτείας, ως οφείλουν, και ας σταθούν έστω αλληλέγγυοι στους νησιώτες συμπατριώτες τους.

Συνέχισε δε ο κ.Ιορδανίδης λέγοντας πως η περιοχή είναι τουριστική και θα πληγεί από την εγκατάσταση προσφύγων ενώ εξίσωσε μια τέτοια εξέλιξη με μία «καταστροφή». «Δεν θα καταστραφούμε εμείς για να ασκήσουν την μαύρη πολιτική τους κάποιοι οι οποίοι κυβερνούν» είπε ο αντιδήμαρχος.

Το πόσο τουρισμό βέβαια έχει ο δήμος Βόλβης και τα Βρασνά τέλη Οκτωβρίου δεν διευκρινίστηκε. Ωστόσο η αρχική συμφωνία για φιλοξενία των προσφύγων σε τρία ξενοδοχεία της περιοχής, δείχνει μάλλον πως αυτή την περίοδο η τουριστική κίνηση είναι τουλάχιστον πεσμένη.

«Προδότες» αστυνομικοί, «λαθραίοι» πρόσφυγες και άλλες ακραίες κορώνες

Αντ′ αυτού μια ομάδα 150 ατόμων πάνω - κάτω κατάφερνα να εμποδίσουν τα ΜΑΤ να επιβάλουν την τάξη και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έστησαν από το απόγευμα μπλόκα σε κομβικά σημεία του χωριού, άναψαν φωτιές και περίμεναν τα πούλμαν που θα μετέφεραν τους πρόσφυγες σε ξενοδοχεία πέριξ των Βρασνών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να παρακάμψουν τα μπλόκα αλλά όσες φορές προσπάθησαν να τα προσεγγίσουν δεν τα κατάφεραν ενώ καθ′ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης οι κάτοικοι έβριζαν τους άνδρες της αστυνομίας αποκαλώντας τους «προδότες» της πατρίδας «που πήραν όρκο να την προστατέψουν».

Ξεχωρίζουν μάλιστα οι φωνές, δια ντουντούκας, μια κυρίας που στο βίντεο εμφανίζεται να λέει απευθυνόμενοι στους αστυνομικούς: «Ως έλληνες ένστολοι οφείλετε να υπερασπίζεστε τον ελληνικό λαό. Να κλείσετε τα σύνορα όπως κάνουν οι άλλοι βαλκανικοί λαοί και αν διώξετε όλους τους λαθραίους από τη χώρα. Διαφορετικά θεωρείται προδοσία».

Το εάν η κυρία αυτή με τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί εκφράζει και το σύνολο των παρευρισκομένων δεν είναι γνωστό. Σίγουρα πάντως οι αναφορές περί «λαθραίων» και «προδοσίας», ανήκουν σε ένα σαφώς ακραίο και προκληκτικό λεξιλόγιο...

Τελικά περί τις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία προσέγγισαν, μέσα από χωματόδρομους τα δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τα 150 άτομα αλλά και πάλι ο σχεδιασμός ανατράπηκε.

Όπως γράφει το thestival.gr oι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Έτσι αποφασίστηκε πως οι 200 αιτούντες άσυλο θα μεταφέρονταν στην Χαλκίδα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν εφαρμόστηκαν, οι πρόσφυγες μεταξύ των οποίων μητέρες με παιδιά- ακόμη και ένα νεογέννητο- παρέμειναν για ώρες ατελείωτες στα πούλμαν και οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές κατά την αποχώρηση των πούλμαν και τη νίκη τους επί της λογικής. Γιατί μπορούν...