Ονειρεμένη περιήγηση και ευκαιρία για κατάδυση στα ορεινά της Κορινθίας

Στον Φενεό, η λίμνη Δόξα συγκεντρώνει τα βλέμματα και η Μονή του «του Αη Γιώργη του Φονιά», τον θαυμασμό
.
.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η Ορεινή Κορινθία αποτελεί προορισμό τεσσάρων εποχών, διότι 365 μέρες τον χρόνο έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις όλο και κάτι καινούργιο.

Ο κάμπος του Φενεού, η λίμνη Δόξα, η μονή «του Αη Γιώργη του Φονιά» και τόσα ακόμα αξιοθέατα, σου δίνουν την ευκαιρία να βιώσεις κάτι ξεχωριστό, να ξεφύγεις από τα τετριμμένα.

.
.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ

Οι βόλτες με υδροποδήλατο στη λίμνη Δόξα, είναι ένας από τους πολλούς λόγους που θα σε κάνουν να πάρεις το αυτοκίνητό σου και να οδηγήσεις μέχρι την Ορεινή Κορινθία, για να βρεθείς στο οροπέδιο Φενεού.

Στα 900 μέτρα υψόμετρο, η τεχνητή λίμνη Δόξα θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα με το εντυπωσιακό φυσικό της κάλλος. Με τα γαλαζοπράσινα νερά της να αγκαλιάζουν το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, και τα πανύψηλα δέντρα που βρίσκονται γύρω από αυτήν, θυμίζει νεραϊδένιο τοπίο, που τον χειμώνα μετατρέπεται σε αλπικό, αν και εδώ όλες οι εποχές του χρόνου είναι μαγικές.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η περιήγηση με υδροποδήλατο είναι μία εμπειρία από αυτές που θα σου μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σου. Γλιστρώντας στα πεντακάθαρα νερά, θα αφήσεις το βλέμμα σου να ταξιδέψει στις ψηλές βουνοκορφές που περιβάλλουν τη λίμνη και να φτάσει ως το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο μπορείς να επισκεφτείς για να δεις τη θέα και να γευτείς το ονομαστό γλυκό τριαντάφυλλο, που φτιάχνουν οι ίδιοι οι μοναχοί. Ροδοζάχαρη το αποκαλούν σε διάφορα μέρη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αν έχεις διάθεση για λίγη ακόμη περιπέτεια, μπορείς από τις ακτές ή από το υδροποδήλατο, να βουτήξεις στα όμορφα νερά που κρύβουν βυθισμένο το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου.

.
.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μονή Αγίου Γεωργίου «του Αη Γιώργη του Φονιά»

Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «Φονιά» (πιθανώς λεκτική παραφθορά της λέξης Φενεός (Φενεός-Φονιάς) βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την τεχνητή λίμνη Δόξα, βορειοδυτικά του οικισμού Αρχαία Φενεός. Όπως μαρτυρά σχετική επιγραφή, η Μονή στη θέση που βρίσκεται σήμερα χτίστηκε το 1693, αν και είχε ιδρυθεί από τον 14ο αιώνα. Αρχικά ήταν χτισμένη στη σημερινή θέση Παλαιομονάστηρο, στη νησίδα εντός της λίμνης Δόξα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Φανουρίου, το αποκαλούμενο και «Ποντικονήσι της Κορινθίας».

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, στο μοναστήρι του Άη Γιώργη είχε συσταθεί το αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας από τον ηγούμενο Ναθαναήλ, με τη συνδρομή ηγουμένων και από γειτονικές Μονές. Εδώ έγιναν συνελεύσεις για την οργάνωση της Επανάστασης, με την παρουσία οπλαρχηγών απ’ όλη την Κορινθία και την Αρκαδία, με επικεφαλής τον «Γέρο του Μωριά». Οι δωρεές πλούσιων κατοίκων έκαναν το μοναστήρι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Πελοποννήσου, παραμονές της Επανάστασης.

Η Μονή, το 1740 καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανακαινίστηκε το 1754. Πρόκειται για τριώροφη Μονή με εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου, διαστάσεων 15,5Χ7,5μ. Η πλακόστρωτη αυλή φαίνεται από το ξύλινο μπαλκόνι, που παρέχει πρόσβαση στα κελιά των μοναχών, θυμίζοντας τα παλιά βυζαντινά.

.
.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το καθολικό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, είναι βασιλική με τρούλο, με θαυμάσιο τέμπλο του 1762. Ο διάκοσμος, με σπάνιες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, αξίζει την προσοχή του περιηγητή, και ιστορήθηκε μεταξύ του 1763 και 1768 από το Γιαννιώτη ζωγράφο Παναγιώτη. Μεταξύ των κειμηλίων της Μονής, συγκαταλέγονται λειψανοθήκες, άμφια κ.α.

Η είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά και στο υπέρθυρο είναι ζωγραφισμένος ο Αγιος Γεώργιος έφιππος. Οι δέκα πλευρές του τρούλου διακοσμούνται από αβαθείς κόγχες, αν και οι επιφάνειές του έχουν χάσει την επιβλητική τους εμφάνιση, από τα φύλλα χαλκού που επιλέχθηκαν ως μέτρο προστασίας από την υγρασία.

Χαρακτηριστικά του ναού είναι ο μεγάλος ξύλινος πολυέλαιος με εικόνες αγιορείτικης τεχνοτροπίας και το σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη, όλα διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται από τον νάρθηκα με τρίβηλο, και καλύπτεται με κυλινδρικό θόλο. Το δάπεδο νάρθηκα και ναού είναι στρωμένο με έγχρωμες πλάκες, ενώ ο προνάρθηκας είναι στρωμένος με πλάκες από κεραμίδι σε διάφορα σχήματα.

Η μικρή σκάλα ανεβάζει σε μικρό πατάρι, όπου κατά την Τουρκοκρατία λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται για επίσκεψη.

.
.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το μπαλκόνι της Μονής προσφέρει την καλύτερη θέα για τον επισκέπτη αυτού του απαράμιλλης ομορφιάς «αλπικού» τοπίου, συνοδευόμενη πάντα από το γλυκό του κουταλιού «τριαντάφυλλο», με το οποίο φιλεύουν οι καλόγεροι τους επισκέπτες τους.

Στην περιοχή είναι βέβαιο ότι θα πας και θα ξαναπάς…

Πήγαινε στην αρχική σελίδα