OnlyFans: Μυθικά κέρδη για την πλατφόρμα των «ερωτικών αστέρων» και ινφλουένσερς

OnlyFans: Μυθικά κέρδη για την πλατφόρμα των «ερωτικών αστέρων» και ινφλουένσερς
Ian West - PA Images via Getty Images

Περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια είναι τα καθαρά κέρδη του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας OnlyFans τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την εκτίναξη της δημοτικότητας της, που αύξησε τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά επτά φορές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Λίο Ραντβίνσκι, ένας Ουκρανοαμερικανός πορνογράφος και επιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο, αποκαλύψε πρόσφατα τα φουσκωμένα κέρδη του, τα οποία έφτασαν το 2021 τα 284 εκατ. δολάρια, ενώ ήδη το 2022 ξεπερνούν τα 233 εκατ. δολάρια.

Τα ποσά αυτά, καθιστούν τον Ραντβίνσκι έναν από τους καλύτερα αμειβόμενους ιδιοκτήτες start-up εταρείας στο Διαδίκτυο, στη Βρετανία.

Η μοναδικότητα του OnlyFans, που το έχει κάνει ιδιάιτερα δημοφιλές, είναι οτι επιτρέπει σε δημιουργούς περιεχομένου, όπως γυμναστές, μουσικούς και «ερωτικούς αστέρες του διαδικτύου», να πωλούν βίντεο κλιπ, μηνύματα και άρθρα απευθείας στους θαυμαστές τους, οι οποίοι πληρώνουν από 5 έως και 50 δολάρια το μήνα για να δουν το περιεχόμενο, ενώ η πλατφόρμα κρατά προμήθεια 20%.

Στην ετήσια έκθεσή της η εταιρεία, αποκάλυψε ότι τα κέρδη προ φόρων το 2021 εκτινάχθηκαν από 61 εκατομμύρια δολάρια σε 433 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν από 358 εκατομμύρια δολάρια σε 932 εκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι χρήστες του OnlyFans ξόδεψαν σχεδόν 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην πλατφόρμα το 2021 για πορνογραφία, συμβουλές προπόνησης και συμβουλές μαγειρικής, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πήγε απευθείας στους δημιουργούς.

Ο κατά τα άλλα ντροπαλός Ραντίνσκι, άρχισε να χτίζει την προσωπική του περιουσία σε ιστότοπους διαδικτυακής πορνογραφίας και ζωντανών βίντεο για ενήλικες, πριν αγοράσει το OnlyFans το 2018.

Οι ιδρυτές του, ο Τιμ Στόκελι, βρετανός επιχειρηματίας με έδρα το Έσσεξ και ο πατέρας του Guy, πρώην τραπεζίτης στο City του Λονδίνου, εγκατέλειψαν την εταιρεία στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Το OnlyFans άνθισε, επειδή επέτρεψε σε άτομα με πολλούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργούν έσοδα παράγοντας το δικό τους περιεχόμενο χωρίς να βασίζονται σε διαφημίσεις ή προωθητικές προσφορές για να λάβουν τις επιταγές τους.

Τα κέρδη του OnlyFans ξεπερνούν σήμερα κατά πολύ αυτά του MindGeek, της αυτοκρατορίας στο χώρο της διαδικτυακής ψυχαγωγίας ενηλίκων που βρίσκεται πίσω πίσω από ιστότοπους όπως το Pornhub και το YouPorn.

Τα τελευταία χρόνια, η OnlyFans προσπάθησε να δημιουργήσει μια πιο mainstream επωνυμία, υποστηρίζοντας ότι ένας αυξανόμενος αριθμός δημιουργών της, πουλά μη σεξουαλικό περιεχόμενο.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς η πλατφόρμα δεν έχει αποκαλύψει στοιχεία με την κατανομή των εσόδων της.

Πέρυσι, η εταιρεία αντιμετώπισε ένα κύμα σκληρής κριτικής από πιστούς θαυμαστές της, όταν απαγόρευσε απροσδόκητα την πορνογραφία. Μια απόφαση που πολύ γρήγορα πήρε πίσω.

Ο λόγος, όπως είχε δηλώσει ο Στόκελι τότε στους Financial Times, ήταν οτι οι τράπεζες, μέσω των οποίων έστελνε τις επιταγές στους πρωταγωνιστές των σεξουαλικών περιεχομένων, φοβήθηκαν οτι μετέχουν σε μεταφορά χρημάτων που προέρχεται από πορνογραφία, γεγονός που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει νομικά προβλήματα.

Η απομάκρυνση όμως των ιδρυτών από την Only Fans έδωσε τη δυνατότητα στον Ραντβίνσκι να ξετυλίξει το ταλέντο του και να θησαυρίσει.

Δημοφιλή