Ορειβάτες από το Νεπάλ γίνονται οι πρώτοι που κατακτούν την κορυφή K2 μέσα στον χειμώνα

Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα - Μέχρι τώρα, κανένας δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα 7.650 μέτρα.
instagram nimsadi

Μια ομάδα 10 ορειβατών από το Νεπάλ δημιουργήσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ καθώς έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν την κορυφή K2, την δεύτερη ψηλότερη στον κόσμο, κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Δεκάδες ορειβάτες ανεβαίνουν κάθε χρόνο βρισκόταν στο βουνό των 8.611 μ. τον χειμώνα ελπίζοντας να επιτύχουν το ίδιο κατόρθωμα. Να σημειωθεί πως μόλις πριν από λίγες ώρες ένα Ισπανός ορειβάτης στην προσπάθεια του να κατακτήσει την κορυφή K2, έπεσε στο κενό χάνοντας την ζωή του.

Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και την Αυτόνομη Επαρχία Τασκούργκαν Τατζίκ της Κίνας. Είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν.

Η κατάκτηση της κορυφής K2 θεωρείται από τις πιο δύσκολες στον κόσμο και φέρει το χαρακτηρισμό, «Άγριο Βουνό», εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, το δεύτερο ανάμεσα στις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων. Ένας στους τέσσερεις από όσους προσπάθησαν να κατακτήσουν την κορυφή έχασε την ζωή του. Η πιο δύσκολη προσέγγιση του βουνού είναι από την κινεζική πλευρά και η συνήθης κανονική διαδρομή γίνεται από την πλευρά του Πακιστάν. Αντίθετα από το Αναπούρνα που έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, το Κ2 δεν είχε τύχει έως τώρα επιτυχή χειμερινή ανάβαση.

Το όνομα «Άγριο Βουνό» αποδώθηκε από τον Αμερικάνο ορειβάτη Τζορτζ Μπελ, το 1953, όταν κατά την προσπάθεια του είπε ότι, «Είναι ένα άγριο βουνό που προσπαθεί να σε σκοτώσει».

Το 2008 έντεκα ορειβάτες έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια χιονοστιβάδας.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της ιστορίας για την ανθρωπότητα και δείξαμε ότι η συνεργασία, η ομαδική εργασία και η θετικήα αντιμετώπιση μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστούν τα όρια όταν πιστεύουμε πως κάτι είναι δυνατόν να επιτύχουμε», δήλωσε ο ορειβάτης Νιρμάλ Πούρζα.

Από την πρώτη απόπειρα το 1987-1988, έχουν γίνει μόνο μερικές χειμερινές αποστολές στην κορυφή K2. Μέχρι τώρα, κανένας δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα 7.650 μέτρα.

Πηγή: BBC