Εβερεστ: Το ψηλότερο βουνό στον κόσμο ψήλωσε κι άλλο

Η προηγούμενη επίσημη μέτρηση της Κίνας ήταν 8.844,43 μέτρα.
Μέλη της ερευνητικής ομάδας στον δρόμο για την κορυφή του όρους Έβερεστ, επίσης γνωστό στους ντόπιους και ως Όρος Κομολάνγκμα. Η Κίνα και το Νεπάλ ανακοίνωσαν από κοινού την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, το νέο ύψος του Έβερεστ, τερματίζοντας μια διαφωνία ετών μεταξύ των δύο χωρών.
Μέλη της ερευνητικής ομάδας στον δρόμο για την κορυφή του όρους Έβερεστ, επίσης γνωστό στους ντόπιους και ως Όρος Κομολάνγκμα.
Η Κίνα και το Νεπάλ ανακοίνωσαν από κοινού την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, το νέο ύψος του Έβερεστ, τερματίζοντας μια διαφωνία ετών μεταξύ των δύο χωρών.
ASSOCIATED PRESS

Το υψηλότερο βουνό στον κόσμο, το Έβερεστ «ψήλωσε» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού το Νεπάλ και η Κίνα.

Η διαφορά στο πραγματικό ύψος του υψηλότερου βουνού στον κόσμο είχε να κάνει με την προσέγγιση στο θέμα από τις δύο χώρες σχετικά με το αν πρέπει να υπολογίζεται το χιόνι που βρίσκεται στην κορυφή ή όχι. Το νέο ύψος του Έβερεστ υπολογίστηκε στα 8.848.86 μέτρα.

Η προηγούμενη επίσημη μέτρηση της Κίνας ήταν 8.844,43 μέτρα, σχεδόν τέσσερα μέτρα χαμηλότερα από αυτό που κατέγραφε το Νεπάλ.

Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ και οι ορειβάτες ανεβαίνουν και από τις δύο πλευρές. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ και του τμήματος Έρευνας ανέφεραν ότι επιθεωρητές και από τις δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο ύψος κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, το 2019.

Γιατί υπήρξε η διαφορά με το επίσημο ύψος

Οι κινεζικές αρχές δήλωναν στο παρελθόν ότι το Έβερεστ πρέπει να μετρηθεί στο ύψος του βράχου, ενώ οι αρχές του Νεπάλ ισχυρίζονταν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί το χιόνι που υπάρχει στην κορυφή.

Η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την τελευταία μέτρηση το 2005, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Νεπάλ να δηλώνουν στο BBC το 2012, ότι δέχονταν πιέσεις από την Κίνα να δεχτούν την μέτρηση αυτή, κάτι που τελικά του οδήγησε να πραγματοποιήσουν την δικιά τους - για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν νούμερα που είχε καταγράψει η Ινδία το 1954 και ύψος τα 8.848 μέτρα.

Τέσσερις ερευνητές από το Νεπάλ εκπαιδεύτηκαν για τέσσερα χρόνια πριν ξεκινήσουν για την αποστολή.

«Πριν από αυτό, δεν είχαμε κάνει ποτέ την δική μας μέτρηση. Τώρα που έχουμε μιά νέα σε ηλικία ομάδα από ειδικούς, μπορούσαμε πλέον να προχωρήσουμε μόνοι μας», δήλωσε ο Νταμοντάρ Ντάκαλ, εκπρόσωπος του τμήματος έρευνας του Νεπάλ.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Νεπάλ, Κιμλάλ Γκάουτμαν έχασε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του λόγω κρυοπαγήματος ενώ ήταν κορυφή κατά την εγκατάσταση εξοπλισμού μέτρησης του ύψους.

«Για τους ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στην κορυφή, η μέτρηση της αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Για μας ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο Κιμλάλ Γκάουτμαν.

Επισήμανε μάλιστα πως «Σε αντίθεση με άλλες έρευνες του Έβερεστ στο παρελθόν, επιλέξαμε να γίνει στις τρεις το πρωί προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη που θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή