Ουαλία: Μετέφεραν παππού με σπασμένο γοφό με σανίδα στο νοσοκομείο, δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Aν ο παππούς είχε κάτσει σε ταξί, το κάταγμα στο ισχίο του θα είχε πιθανότατα σπάσει μια αρτηρία με ολέθρια αποτελέσματα.
tirc83 via Getty Images

Η οικογένεια ενός άνδρα, 89 ετών, με σπασμένο ισχίο και ώμο και τραύματα στο κεφάλι, αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν πάνω σε μια σανίδα στο πίσω μέρος φορτηγού για να του σώσουν τη ζωή, επειδή ενημερώθηκαν πως δεν υπήρχαν ασθενοφόρα για τη διακομιδή του.

Η Νικόλ Λία, 27 ετών, εγγονή του Μέλβιν Ράιαν, τον βρήκε πεσμένο στο πάτωμα του σπιτιού του στο Κόμπραν της νότιας Ουαλίας, το πρωί της Τρίτης (13/12) , αλλά όταν κάλεσε τις πρώτες βοήθειες, ο τηλεφωνητής την ενημέρωσε πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα, συμβουλεύοντάς τη να πάρουν ταξί.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που μου έλεγε» παραδέχεται η Λία η οποία εργάζεται ως πυροσβέστης και εκείνη που φροντίζει κυρίως τον παππού της από τη στιγμή που έχασε τη σύζυγό του από κορονοϊό, το 2020, αναφέρει ο Guardian.

«Περίμενα πως θα καθυστερούσαν οι τραυματιοφορείς, όμως ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα μου έλεγαν ‘δεν έχουμε τίποτα να στείλουμε, πρέπει να βρεις εναλλακτικό μέσο μεταφοράς’. Έμεινα με τον παππού μου στο πάτωμα να σφαδάζει και εμένα να αναρωτιέμαι πώς θα του σώσω τη ζωή» παραδέχεται η Λία.

«Κατέληξα, με τη βοήθεια του συντρόφου και της μητέρας μου, να τον βάλουμε πάνω σε μια σανίδα ξύλου στο πίσω μέρος ενός βαν που είχαμε αγοράσει για να μεταφέρουμε τα σκυλιά μας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν τον πήγαμε στο νοσοκομείο, το προσωπικό μάς είπε πως αν είχαμε ακολουθήσει τις συμβουλές που μας έδιναν τηλεφωνικά, θα είχε πεθάνει. Μας είπαν πως αν ο παππούς είχε κάτσει σε ταξί, το κάταγμα στο ισχίο του θα είχε πιθανότατα σπάσει μια αρτηρία με ολέθρια αποτελέσματα» προσθέτει η ίδια.

«Ήξερα πως το NHS ήταν σε προβληματική κατάσταση και περίμενα μεγάλες αναμονές. Ήξερα πως είναι υποστελεχωμένο και οι εργαζόμενοί του υποαμείβονται, όμως αυτό που δεν περίμενα είναι να μου πουν πως δε στέλνουν βοήθεια και να βρω τη λύση μόνη μου για τη σωτηρία του» προσθέτει η 27χρονη που διευκρινίζει πως η καταγγελία της δε στρέφεται κατά των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, αλλά κατά της διοίκησης.

Ο σύντροφος της Λία, Έλιοτ Χίλ, είπε: «Όταν, όμως, φτάσαμε στο νοσοκομείο, όλοι ήταν υπέροχοι - δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα για τον Μέλβιν. Όρμησαν στο φορτηγάκι μου και τον έβαλαν κατευθείαν μέσα στο νοσοκομείο.

Ο Λι Μπρούκς, εκτελεστικός διευθυντής επιχειρήσεων στην υπηρεσία ασθενοφόρων της Ουαλίας, δήλωσε: «Λυπούμαστε για την εμπειρία του κ. Ράιαν. Είναι σίγουρα χαμηλότερο από το επίπεδο υπηρεσιών που στοχεύουμε να προσφέρουμε».

Ο 89χρονος, έφτασε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γκράντζ, εξυπηρετήθηκε άμεσα από γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι κατάφεραν να τον σώσουν.

Δημοφιλή