ΔΙΕΘΝΕΣ
02/12/2019 11:43 EET | Updated 02/12/2019 11:47 EET

Οργή για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια με εικόνες από το Αουσβιτς στο Amazon

Αποσύρθηκαν εσπευσμένα από τον ιστότοπο.

Twitter/Auschwitz Memorial

Η Amazon αναγκάστηκε να αποσύρει μια σειρά από «Χριστουγεννιάτικα στολίδια» που έφεραν εικόνες από το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς στην Πολωνία.

Είχε προηγηθεί ένα tweet από το μουσείο του Αουσβιτς, που ζητούσε από τον πωλητή τους να απομακρύνει τα «ενοχλητικά και ασεβή» εμπορεύματά του από την πλατφόρμα.

Μεταξύ αυτών ήταν διακοσμητικά χριστουγεννιάτικων δέντρων, ανοιχτήρι μπουκαλιών και υποθέματα για ποντίκια υπολογιστή (mouse-pad). Ολα εμφάνιζαν σκηνές από το ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου, όπου εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα Χριστουγεννιάτικα εμπορεύματα περιελάμβαναν εικόνες από το Αουσβιτς, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροδρομικής γραμμής που οδηγούσε στις πύλες του, τους φράχτες με συρματόπλεγμα και τα κτίρια όπου ήταν κλεισμένα τα θύματα - κυρίως Εβραίοι.

Το μουσείο δημοσίευσε αργότερα μια νέα ενημέρωση, διευκρινίζοντας ότι τα αντικείμενα της οργής είχαν αφαιρεθεί από τον ιστότοπο. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για «την ανταπόκρισή τους», καθώς η αρχική ανάρτηση έλαβε χιλιάδες retweets.

Αλλά αργότερα το Μουσείο του Αουσβιτς, επανήλθε δημοσιεύοντας πως το ζήτημα «δυστυχώς, δεν έχει τελειώσει ακόμα». Οπως εξήγησε, είχε εντοπίσει ένα «ενοχλητικό ηλεκτρονικό προϊόν» από έναν άλλο πωλητή - ένα mouse pad - που έφερε την εικόνα ενός εμπορικού τρένου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Amazon δήλωσε ότι «τα εν λόγω προϊόντα έχουν αφαιρεθεί».

«Ολοι οι πωλητές πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες πώλησής μας και για όσους δεν το κάνουν θα γίνονται ενέργειες , συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάργησης του λογαριασμού τους», πρόσθεσε η εταιρεία.

Πηγή: BBC