Όταν η εμμηνόπαυση έρχεται πριν τα τριάντα

«Πέρασα κλιμακτήριο 11 ετών όταν οι φίλες μου ήταν στην εφηβεία». Αυτή είναι η ιστορία της Αμάντα
bubaone via Getty Images

«Η μητέρα μου με πήγε στους γιατρούς, οι οποίοι με ρώτησαν για την περίοδο μου και έκαναν κάποιες εξετάσεις. Τότε έγινε η διάγνωση».

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Amanda Lewis θυμάται το ταξίδι που έκανε για να δει τον γιατρό της, σαν να ήταν χθες. Η Amanda, η οποία τώρα είναι 31 ετών, ήρθε αντιμέτωπη με την εμμηνόπαυση σε ηλικία μόλις 11 ετών.

Η εμμηνόπαυση είναι ο οριστικός τερματισμός της εμμήνου ρύσεως, όταν μία γυναίκα παύει να έχει περίοδο, συνεπώς χάνει την ικανότητα να μείνει έγκυος με φυσιολογικό τρόπο.

Η φυσική αυτή βιολογική διαδικασία συμβαίνει όταν η γυναίκα είναι μεταξύ 45 και 55 ετών, οπότε και ολοκληρώνει την περίοδο γονιμότητας της.

Παρά ταύτα, περίπου μία στις 1000 γυναίκες έρχεται αντιμέτωπη με την εμμηνόπαυση προτού γίνει τριάντα χρονών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου) το BBC κατέγραψε τις ιστορίες δύο γυναικών με παρόμοιες εμπειρίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε πολλές περιπτώσεις -όπως στις παρακάτω- η αιτία δεν είναι σαφής.

Η Amanda άρχισε μετά τη διάγνωση να λαμβάνει ορμόνες -πολλές ορμόνες. «Είναι δύσκολο να αποδεχθείς ότι δεν θα κάνεις παιδιά όταν η ίδια είσαι ακόμη παιδί. Είναι δύσκολο να σου γίνεται σε μικρή ηλικία μία διάγνωση, για την οποία να σου λέει κάποιος ότι, το μέλλον σου δεν θα εξελιχθεί με τον τρόπο που το έχεις φανταστεί -στην πραγματικότητα προτού καν αρχίσεις να σκέφτεσαι το μέλλον σου [...] Όταν έκλεινα την πόρτα δεν το διαχειριζόμουν καλά. Ζήλευα τους ανθρώπους που είχαν αυτό που αποκαλούμε, φυσιολογικά εφηβικά χρόνια. Σχεδόν με έκανε να ντρέπομαι το γεγονός ότι, το σώμα μου με εγκατέλειψε τόσο νωρίς. Αισθάνεσαι σαν να έχεις κάνει κάποιο λάθος. ...»

«Δεν είσαι σίγουρη εάν ο τρόπος που νιώθεις είναι κανονικά εσύ. Αναρωτιέσαι. Βρίσκομαι σε αυτή τη διάθεση λόγω της εμμηνόπαυσης ή, είναι απλά αυτή η διάθεση μου;» λέει με τη σειρά της η Annabel. «Ήξερα ότι θέλω να κάνω παιδιά από μικρή ηλικία και όταν έχεις αυτή την επιθυμία, πριν καν μπεις στην εφηβεία, είναι πραγματικά δύσκολο να το αποδεχθείς [...] Στα 15, οι καλύτερες μου φίλες ήταν ήδη στην εφηβεία κι εγώ ήμουν ήδη στην εμμηνόπαυση. Ξέρω ότι, υπάρχουν γυναίκες που παραπονούνται όταν έχουν περίοδο, αλλά έκανα τα πάντα για τις κάνω να αισθάνονται ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό [...] Χρειάζεται χρόνος. Για να το αποδεχθείς και να το ξεπεράσεις. Η πρώιμη εμμηνόπαυση υπήρξε καθοριστική όσον αφορά το πώς ένιωθα για τον εαυτό μου. Είναι ένα ισχυρό πλήγμα για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση».

Η Amanda έμεινε έγκυος τον περασμένο Δεκέμβριο με εξωσωματική και «δανεικά» ωάρια και σήμερα είναι η ευτυχισμένη μαμά ενός μωρού εννέα εβδομάδων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμμηνόπαυση μπορεί να κάνει την εμφάνιση της μετά από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ή, ωοθηκεκτομή (αφαίρεση ωοθηκών), όπως και στους πάσχοντες από σύνδρομο Down ή, στην περίπτωση της (σπάνιας) νόσου του Addison, που σχετίζεται με βλάβη στη λειτουργία των επινεφριδίων.