ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2019 16:49 EEST | Updated 04/05/2019 16:52 EEST

Παραιτήθηκε ο Αχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος - Όλο το παρασκήνιο

Γιατί ήθελε την απομάκρυνσή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

ASSOCIATED PRESS

Παραιτήθηκε τελικά το μεσημέρι του Σαββάτου ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος μετά την συνάντηση στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. 

Την υποβολή παραίτησης επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση και η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα θέσει την παραίτηση την προσεχή Πέμπτη στην Ιερά Σύνοδο που πρόκειται να συνέλθει κατά την τακτική συνεδρίαση της 9ης Μαϊου. 

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύγη σε σχετικό blog για την HuffPost Greece (και με ημερομηνία 2 Μαϊού) το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στο Φανάρι για την υποβολή της παραίτησής του, ήταν η «τελευταία πράξη ενός δράματος, που ξεκίνησε με την κακή διαχείριση των κονδυλίων για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης και θα ολοκληρωθεί με την αναγκαστική παραίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής». Στο blog μάλιστα η δημοσιογράφος παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτηση του αρχιεπισκόπου, την οποία όπως αναφέρει μάλιστα, είχε αρνηθεί να υποβάλλει αν και του είχε ζητηθεί πλειστάκις από τον Πατριάρχη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος υπηρέτησε για 20 χρόνια από το 1999 την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής όταν και διαδέχθηκε τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Σπυρίδωνα, ο οποίος είχε παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους.

 

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου».