ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2020 18:10 EET | Updated 09/01/2020 18:14 EET

«Παρανάλωμα του πυρός» έγινε το ξύλινο ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ στην πατρίδα της Μελάνια

Για «ένδειξη της μισαλλοδοξίας για τα καλλιτεχνικά έργα στην κοινωνία μας», εκανε λόγο ο δήμαρχος της πόλης.

ASSOCIATED PRESS

Εμπρηστές στη Σλοβενία, την πατρίδα της πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μελάνια Τραμπ, έκαψαν ένα ξύλινο γλυπτό του συζύγου της, Ντόναλντ Τραμπ.

Το οκτώ μέτρων «ομοίωμα» του αμερικανού προέδρου που παραπέμπει στο άγαλμα της ελευθερίας και «φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα - καλλιτέχνη Τόμαζ Σλεγκλ,  εμφανίζεται να τυλίγεται στις φλόγες, σε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν, την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις.

Ο δήμαρχος της Μοράβτσε, Μιλάνο Μπαλάζιτς, μιλώντας στο Associated Press, χαρακτήρισε τον εμπρησμό ως «ένδειξη της μισαλλοδοξίας για τα καλλιτεχνικά έργα στην κοινωνία μας».

Ο Σέγκλ παρουσίασε το γλυπτό του, στο χωριό Σέλα πρι Καμνικού, τον Αύγουστο κάνοντας λόγο για ένα κτύπημα στη λαϊκιστική πολιτική ορισμένων παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ.

«Για πρώτη φορά από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο κυριαρχεί ο λαϊκισμός. Kοιτάξτε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, κοιτάξτε τον Τραμπ, τον πρόεδρo μας ή τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.Πού πάει αυτός ο κόσμος; Πιστεύω ότι αυτές οι επιθέσεις είναι κατανοητές έχοντας κατά νου τι συμβαίνει στον κόσμο.», ήταν τα λόγια του Σέγκλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τόμας Σεγκλ είχε σκεφτεί να βάλει ο ίδιος φωτιά στο έργο του, την ημέρα του Χαλογουίν.

Το ξύλινο γλυπτό απoτελούσε ατραξιόν της περιοχής ενώ την ίδια στιγμή είχε διχάσει την κοινή γνώμη. Στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σλοβενίας, RTV Slovenija,  είχαν υπάρξει διάφορα ευτράπελα, όπως ενας αγρότης που προσπάθησε να το καταστρέψει με το τρακτέρ του, ενώ κάποιος άλλος είχε ζωγραφίσει ενα μουστάκι του Χίτλερ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μεταφερθεί στην πόλη Μόραβτσε, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η τουριστική επισκεψιμότητα της.

 

Πηγή: HuffPost US

ASSOCIATED PRESS
JURE MAKOVEC via Getty Images
JURE MAKOVEC via Getty Images
JURE MAKOVEC via Getty Images
JURE MAKOVEC via Getty Images
JURE MAKOVEC via Getty Images