Πιθανό «παραθυράκι» για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου

Σε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου προσβλέπει η κυβέρνηση, αν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα.
.
.
Eurokinissi

Σε έναρξη σταδιακού ανοίγματος δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου, εάν υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, φαίνεται να στοχεύει η κυβέρνηση. Παράλληλα, στο πλαίσιο συνάντησης με θέμα τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης στο υπουργείο Υγείας, η οποία συγκλήθηκε από τον Βασίλη Κικίλια, διαπιστώθηκε ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως, ειδικά για τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές. «Η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πρωτοποριακά, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρονική τάξη που μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καλούνται να δώσουν εξετάσεις» σημείωσε.

Σημειώνεται πως για πιθανό άνοιγμα από 1η Μαρτίου έκανε λόγο και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι οι η άρχη των μέτρων θα κριθεί από τις ΜΕΘ. Επίσης, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό έγινε λόγος για ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης, με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, να λέει πως «φαίνεται ότι ουσιαστικά υπάρχει έλεγχος της επιδημίας, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα». Ωστόσο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων», καθώς είναι ασφυκτική η πίεση στο σύστημα, προσθέτοντας πως «σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, η πανδημία τελειώνει τέλη Μαρτίου. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε και την ανοσία» και συμπληρώνοντας πως το lockdown, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά όχι κατ′ ανάγκη με κλειστή την αγορά.

Στην έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας, το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε η ανάπτυξη περαιτέρω κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής Επίσης σχεδιάζεται η αξιοποίηση 101 κρεβατιών, τα οποία διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία για νοσηλεία γενικών περιστατικών, non covid, με χρέωση του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ανακοινώθηκε η ένταξη σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μέχρι και την 1η Μαρτίου του δήμου Καλυμνίων και του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, περίπου 40.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν εκδοθεί ψηφιακά μόλις μια μέρα μετά την λειτουργία της πλατφόρμας μέσω του gov.gr.

Όσον αφορά στα ραντεβού που κλείνονται πραγματοποιούνται σε ποσοστό άνω του 98%, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται 21.000 εμβολιασμοί. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί, με 4680.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους.

(με πληροφορίες από ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή