Πέντε λόγοι που οι νάρκισσοι είναι πετυχημένοι στη δουλειά τους

Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς.
FG Trade via Getty Images

Είναι δύσκολο να συνεργαστείς με έναν νάρκισσο, αλλά ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον βλέπεις να τα πηγαίνει καλύτερα στη δουλειά, ως αποτέλεσμα της της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς του.

Ωστόσο, είναι σύνηθες φαινόμενο οι νάρκισσοι να είναι «πετυχημένοι» στην καριέρα τους. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες μάλιστα, συνήθως πληρώνονται περισσότερο και είναι πιο πιθανό να πάρουν προαγωγή.

Ακολουθούν οι πέντε παράγοντες που ευνοούν την καριέρα αυτών των ανθρώπων.

1. «Διαφημίζουν» τα κατορθώματά τους

Ένας νάρκισσος δε θα υποβαθμίσει ή θα κρύψει κάποια επιτυχία του. Αντιθέτως, θα υπερτονίσει τα κατορθώματά του και θα μεγαλοποιήσει τον ρόλο που παίζει στη συνολική επιτυχία της εταιρείας.

Οι νάρκισσοι είναι χαρισματικοί και μπορούν να γοητεύσουν τον κόσμο. Έτσι, κάποιοι μπορεί να εντυπωσιαστούν από κάτι που δεν είναι και τόσο τρομερό, ακριβώς επειδή οι νάρκισσοι το παρουσίασαν έτσι.

2. Παίρνουν μεγάλα ρίσκα

Είτε επιδιώκουν τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της εταιρείας είτε εφαρμόζουν μια στρατηγική που δεν λειτούργησε ποτέ στο παρελθόν, οι νάρκισσοι αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους.

Φυσικά, κάποιες φορές τα καταφέρνουν. Θέλουν τόσο πολύ να κερδίσουν την προσοχή για την καλή τους δουλειά που θα κάνουν τα πάντα για να πετύχουν.

3. Είναι καλοί «ηθοποιοί»

Ο νάρκισσος δε θα χάσει τον χρόνο του να μαθαίνει στον καινούργιο τη δουλειά ή να μιλάει με συναδέλφους του, εκτός και αν αυτό τον βοηθήσει κάπως στη δική του καριέρα. Γνωρίζει ήδη ποιον συνάδελφο ή ανώτερο να εκμεταλλευτεί και ποιον να κολακεύσει.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, τα άτομα με «σκοτεινή προσωπικότητα» (με χαρακτηριστικά όπως ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια και ο μακιαβελισμός) θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο και ότι μπορούν να απολαμβάνουν ορισμένα προνόμια.

Οι άνθρωποι αυτοί κολακεύουν τους άλλους και υποκρίνονται ότι τους συμπαθούν για να έχουν την εύνοιά τους και είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τους συνανθρώπους τους.

Από τη φύση τους, οι νάρκισσοι στερούνται ενσυναίσθησης, επομένως δεν επενδύουν στο να υποστηρίζουν τους άλλους ή να νοιάζονται για το πώς νιώθουν οι άλλοι γι′ αυτούς. Κατά συνέπεια, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν συναδέλφους για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες χωρίς να αισθάνονται άσχημα για το αν πλήγωσαν κάποιον.

4. Πιστεύουν στον εαυτό τους

Η αυτοαμφισβήτηση εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να φτάσουν τις μεγαλύτερες δυνατότητές τους. Οι νάρκισσοι ωστόσο, νομίζουν ότι είναι οι καλύτεροι και αυτή τους η περηφάνια είναι που τους βοηθάει να πετύχουν στόχους που θέτουν.

Η ακλόνητη πίστη τους στον εαυτό τους βοηθάει πολύ στο να προχωρήσουν στο χώρο εργασίας.

5. Δεν πτοούνται από την απόρριψη

Η απόρριψη δεν κάνει τους νάρκισσους να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους. Αντίθετα, θα στραφούν κατά του ατόμου που τους απέρριψε.

Στη συνέχεια, θα δεσμευτούν ότι θα προσπαθήσουν ξανά, και μάλιστα με περισσότερη αποφασιστικότητα από πριν

Πηγή: Businessinsider