Εκκενώσεις σπιτιών λόγω της πυρκαγιάς στη Φέριζα Σαρωνικού. Φωτιά στο Ρέθυμνο και στην Κέρκυρα

Κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων.
.
.
Eurokinissi

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Φέριζα Σαρωνικού, σε χορτολιβαδική έκταση στην Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ενώ νέο μέτωπο αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην παραλία Κόρακα Ροδακίνου στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε, αργά το μεσημέρι, σε δασική έκταση στη Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Κλεισούρες Αλευροπάρι.

Στο σημείο επιχειρούν 15 άνδρες της πυροσβεστικής με πέντε οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη τύπου πετζετέλ και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική υπηρεσία «η φωτιά είναι πολύ δύσκολη και παραμένει ανεξέλεγκτη».

Μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν για προληπτική απομάκρυνση από Φέριζα και Άγιο Παντελεήμονα προς Λαγονήσι. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 4 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ έχει μεταβεί εκεί για τη διερεύνηση των αιτών της φωτιάς.

Στο μεταξύ, η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 30 οχήματα και 63 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσιες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι αστυνομικοί έχουν μέχρι στιγμής προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις-απομακρύνσεις 26 πολιτών από 15 σπίτια.

Στο Ρέθυμνο η φωτιά είναι σε εξέλιξη, και επιχειρούν 58 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα, με συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Κρύα Βρύση και Ορνές, στα νότια του νομού. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η άρχισε κοντά στο χωριό Ορνές κι έτσι αποφασίστηκε να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς πολίτες.

Δεύτερο μέτωπο φωτιάς αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στο Ρέθυμνο μετά και την έναρξη νέου μετώπου στην περιοχή Κόρακα Ροδακίνου στα νότια του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο νότος του Ρεθύμνου διατηρεί σχεδόν πάντα ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα και σήμερα το έργο των πυροσβεστών να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κόρακα.

Στην Παραλία Κόρακα όπου οι φλόγες κατακαίουν χαμηλή βλάστηση και ελιές, δόθηκε εντολή απομάκρυνσης του κόσμου από σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Παραλίας.

Δυνάμεις πυρόσβεσης από την φωτιά στην Ορνέ μεταβαίνουν στον Κόρακα και ενισχύονται και από άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Παράλληλα ρίψεις πραγματοποιούν τα ελικόπτερα πυρόσβεσης.

Για το Σάββατο προβλέπεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, Βοιωτία, Κορινθία, Κρήτη, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή