Πέθανε η φωτογράφος Κριστίν Τσάμπερς σε ηλικία 39 ετών

Ως φωτογράφος και θεατρικός συγγραφέας, βοήθησε στην ανάδειξη μιας γενιάς καλλιτεχνών που ήθελαν να πουν τις δικές τους ιστορίες με τον δικό τους τρόπο.

Η φωτογράφος Κριστίν Τσάμπερς πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου στο Μανχάταν σε ηλικία 39 ετών. Η Τσάμπερς βοήθησε στην ανάδειξη ενός νεοεισερχόμενου μαύρου κινηματογραφικού κινήματος που εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη πριν από μια δεκαετία.

Η αδερφή της, Έσι Τζέιν Τσάμπερς, δήλωσε πως η Κριστίν πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης μετά από επιπλοκές στην λοίμωξη του αναπνευστικού. Είχε επίσης λύκο, μια χρόνια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, από την ηλικία των 12 ετών.

Εκτός από τη φωτογράφηση, η κα Τσάμπερς ήταν θεατρικός συγγραφέας. Με μια λευκή μητέρα και έναν μαύρο πατέρα, ασχολούνταν συχνά με θέματα φυλής και ταυτότητας. Ήταν υπερήφανη για την καταγωγή της.

«Μας έκανε να αισθανόμαστε περήφανοι για το ποιοι ήμασταν και από που ήρθαμε - και αυτό προσπαθούσαμε να εκφράσουμε στη σκηνή», δήλωσε σε συνέντευξή του ο θεατρικός συγγραφέας Κέλι Τζιρόντ, ένας στενός της φίλος.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, κινηματογράφησε περισσότερες από 14 παραγωγές και άλλες εκδηλώσεις στο Εθνικό Μαύρο Θέατρο στο Χάρλεμ, στο οποίο παρουσίασε το έργο της.

Η Τσάμπερς άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία από τότε που ήταν παιδί. Μέχρι την στιγμή που άρχισε να φοιτά στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, έβγαζε επαγγελματικές φωτογραφίες φίλων.

Τους ακολουθούσε σε θέατρα και θεατρικά φεστιβάλ που είχαν γίνει γνωστά στην τηλεόραση, το κινηματογράφο και το Μπρόντγουεϊ. Έτσι κατάφεραν να γίνουν γνωστοί και εκείνοι και η ίδια.

Μεταξύ των ηθοποιών που φωτογράφισε η Τσάμπερς ήταν οι: Άμπερ Γκρέι, Σαμίρα Γουίλεϊ, Τεγιόνα Πάρις, Αμέλια Γουόρκμαν καθώς και η τραγουδίστρια Μάρθα Ρεντμποουν.

πηγή: nytimes