Πέθανε η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Αμαλία Μεγαπάνου, Οκτώβριος 1955.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Αμαλία Μεγαπάνου, Οκτώβριος 1955.
Horst P. Horst via Getty Images

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου σε ηλικία 91 ετών.

Η Αμαλία Μεγαπάνου, το γένος Κανελλοπούλου (1929) υπήρξε για κάποιο διάστημα σύζυγος πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα “Κωνσταντίνος Καραμανλης”.

Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, το επώνυμο του οποίου χρησιμοποίησε κατά τη συγγραφική της καριέρα.

Από τα πιο γνωστά βιβλία της ήταν «Το παιδί της μάνας μου», «Φιλαρέτης: Ελπινίκη», «Διάλογος με την Άννα», «Έκτωρ», «Η γκρίζα πέτρα», «10 λεπτά», «Η διαφανής αμπούλα», «Το μαύρο ταξί», «Εμείς και το κουτάβι», «Σιμώνη» και «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα».

Λίνα Μενδώνη: Η Αμαλία Μεγαπάνου, ήταν μια γυναίκα με σπάνια καλλιέργεια

«Η Αμαλία Μεγαπάνου, ήταν μια γυναίκα με σπάνια καλλιέργεια. Η ευγένεια, το απαράμιλλο στιλ και η διακριτική της παρουσία καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή. Το ανεξάρτητο πνεύμα και η μόρφωση της την έκανε να μη συμβιβάζεται εύκολα με τις κοινωνικές συμβάσεις», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Και συμπληρώνει: «Ως συγγραφέας, μελέτησε με εξαντλητική λεπτομέρεια ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πολυγραφότατη, έγραψε περισσότερα από 15 βιβλία. Tο έργο όμως που θα συνοδεύει τη μνήμη της Αμαλίας Μεγαπάνου, είναι το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα αρχαία ονόματα: Από τα αρχαϊκά χρόνια ως και τον 1ο μ.Χ. Αιώνα, τα ‘Πρόσωπα – Και άλλα κύρια ονόματα’, με αναλυτικές λεπτομέρειες για το καθένα, αποτελούν μια εντυπωσιακή τράπεζα δεδομένων με 21.625 ονόματα. Το έργο αυτό αποδεικνύει τον πνευματικό πλούτο της και την αγάπη της για τη γλώσσα».

«Έγραψε και μια σειρά από διηγήματα αλλά τόλμησε να ασχοληθεί και με θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως ο “Διάλογος με την Άννα” το 1988. Υπήρξε μια σημαντική γυναίκα, που απέδειξε με το συγγραφικό της έργο και την κοινωνική παρουσία της ότι προηγείτο της εποχής της. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους φίλους της», καταλήγει στο μήνυμά της η κ. Μενδώνη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Αμαλίας Μεγαπάνου:

«Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά.

Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες».

Δημοφιλή