Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές: Οι κωδικές ονομασίες

Πήγαν στον «φίλο» να δουν «έργο» με μία «κοντή», έλεγαν οι εγκληματίες όταν μιλούσαν για τις ληστείες.
ΕΛ.ΑΣ

Φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και πάντα ο ένας ήταν εφοδιασμένος με Καλάσνικοφ, ώστε να έχουν δύναμη πυρός, σε περίπτωση συμπλοκής με αστυνομικούς. Επέλεγαν με προσοχή τους στόχους τους, ΑΤΜ και χρηματαποστολές. Έκαναν κατόπτευση της περιοχής και χρονομετρούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων. Για αυτό και τα στελέχη του Τμήματος «Ληστειών» θεωρούν ότι εξάρθρωσαν μία από τις πιο βαριά οπλισμένες και επικίνδυνες συμμορίες κακοποιών.

ΕΛ.ΑΣ

Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται ένας 46χρονος, ο οποίος –σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών- πήγαινε στις ληστείες πάντοτε με διαφορετικό αυτοκίνητο, ώστε να μπορεί να διαφύγει εύκολα, ενώ μετά τις πράξεις δεν ακολουθούσε τα επιχειρησιακά μέλη στο κρησφύγετο, προκειμένου να μην αφήνει αποτυπώματα και γενετικό υλικό και να μην μπορεί να συνδεθεί με τα υπόλοιπα μέλη.

ΕΛ.ΑΣ

Βασικοί επιχειρησιακοί της συμμορίας φέρονται ο 48χρονος αδελφός του «αρχηγού» και ένας 49χρονος, ο οποίος εξέτισε πολυετή κάθειρξη για ληστείες και αποφυλακίστηκε το 2020. Περιφερειακούς ρόλους, αλλά επίσης σημαντικούς, χρεώνουν σε έναν 53χρονο και έναν 51χρονο.

ΕΛ.ΑΣ

Για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας καταχωρημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα και μιλούσαν κυρίως με κωδικούς.

Χρησιμοποιούσαν τη λέξη ΕΡΓΟ, όταν μιλούσαν για ληστεία, ΣΟΥ αποκαλούσαν τα σούπερ μάρκετ, ΦΙΛΟ, ΚΙΤΡΙΝΟ και ΓΙΟΥΡΟ τα ΑΤΜ των τραπεζών, ΚΟΝΤΗ, ΦΙΛΗ, ΚΟΠΕΛΑ ήταν οι λέξεις, με τις οποίες αντικαθιστούσαν τις χρηματαποστολές.

ΕΛ.ΑΣ

Οι ερευνητές της Ασφάλειας τους είχαν στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, καθώς υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις πως κρύβονται πίσω από ληστεία χρηματαποστολής τον Απρίλιο του 2016 στον Βύρωνα, αλλά και πίσω από ακόμα μία τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στον Υμηττό. Τους πέρασαν χειροπέδες, όταν διέπραξαν τη ληστεία στην πλατεία Βαρνάβα το πρωί της Δευτέρας και τους αναγνώρισαν από τα βίντεο και τον τρόπο δράσης.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε πέντε χώρους, οι οποίοι σχετίζονται με τους συλληφθέντες, όπου βρήκαν ο χρηματικό ποσό των 231.400 ευρώ, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, δύο καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα.