Πλήρη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ δείχνει δημοσκόπηση - Καταρρέει ο συνασπισμός Νετανιάχου

Μόλις 27% θέλει τον "Μπίμπι" για πρωθυπουργό. 79 έδρες θα εξασφάλιζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έναντι 41 της "συμμαχίας" Νετανιάχου. Εκτός βουλής ακροδεξιός εταίρος του.
via Associated Press

Πλήρη ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού στο Ισραήλ δείχνει μια νέα δημοσκόπηση για την εφημερίδα Μaariv, με τον συνασπισμό των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταρρέει. Καταλύτης φυσικά είναι η επίθεση της Χαμάς στην χώρα την 7ης Οκτωβρίου με τους 1.200 νεκρούς και 240 ομήρους.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εάν γίνονταν τώρα εκλογές, θα κατέρρεαν εξασφαλίζοντας μόνο 41 έδρες στην ισραηλινή βουλή ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκτοξεύονταν στις 79 έδρες.

Το δε κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, εταίρου του Νετανιάχου δεν θα έμπαινε καν στην Βουλή αφού φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 3,25% που απαιτείται για την είσοδο στην Κνεσέτ.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντς θα κέρδιζε 43 έδρες (έναντι 12 στις εκλογές του Νοεμβρίου 2022), ενώ το Λικούντ του Μπενιαμίν Νενανιάχου θα περιοριζόταν στις 18 έδρες (έναντι 32).

Το 52% των ερωτηθέντων προτιμούν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς για την πρωθυπουργία ενώ ο Νετανιάχου συγκεντρώνει την προτίμηση μόλις ενός 27%.

Πάντως το 56% των ψηφοφόρων του Λικούντ εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου πρέπει να ηγηθεί της χώρας.

Αντίθετα, το 98% των ψηφοφόρων του κόμματος Εθνικής Ενότητας θεωρεί ότι ο Μπένι Γκαντς πρέπει να ηγηθεί του Ισραήλ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την συμφωνία για παύση πυρός. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και εάν υπήρχε μικρή αλλαγή στα ποσοστά, η τάση που πλεον καταγράφεται σταθερά δεν θα άλλαζε.

Πηγές: The Times of Israel, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή