Πού οφείλεται η μεγάλη έξαρση των ανοιξιάτικων αλλεργιών

Γιατί όλο και περισσότεροι πέφτουμε θύματα των εποχικών αλλεργιών - Πως θα τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Zorica Nastasic via Getty Images

Η άνοιξη, όσο υπέροχη εποχή κι αν είναι, σηματοδοτεί την έναρξη της φαγούρας, του φταρνίσματος και άλλων συμπτωμάτων, που πάνε σετ με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Όσοι υποφέρουμε από τέτοια συμπτώματα είμαστε συνήθως αλλεργικοί σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η γύρη και η μούχλα, με τα συμπτώματα της αλλεργίας φέτος να εκδηλώνονται πιο έντονα από ποτέ. Και αυτό, σύμφωνα με μελέτες οφείλεται στο γεγονός ότι η γύρη διαταράσσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Kαι τι φταίει για όλα αυτά;

Η απάντηση δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εντεινόμενες εποχιακές αλλεργίες περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα των αναμενόμενων επιπτώσεων στην υγεία από την κλιματική κρίση, μαζί με τη μεγαλύτερη έκθεση σε μολυσματικές ασθένειες.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που συνδέεται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή, επιδρά στα φυτά που ανθίζουν νωρίτερα και περισσότερο, παρατείνοντας τις εποχές της γύρης. Ακόμη, οι αυξημένες βροχοπτώσεις κάνουν τα φυτά να απελευθερώνουν περισσότερη γύρη όταν ανθίζουν, ενώ η παγκόσμια αύξηση των καταιγίδων προκαλεί την «έκρηξη» των σωματιδίων γύρης, καθιστώντας τη γύρη πιο ερεθιστική και επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

«Και αυτό δεν αφορά μονάχα ορισμένες περιοχές του κόσμου. Η γύρη ”ταξιδεύει” ευρύτερα», δήλωσε η δρ Mέρι Μάργκαρετ Τζόνσον, ερευνήτρια στο Χάρβαρντ, που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνουν τη γύρη ακόμα πιο ισχυρή, επίσης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι περισσότερη έκθεση στη γύρη ισοδυναμεί με αυξημένες πιθανότητες ευαισθητοποίησης του οργανισμού και ως εκ τούτου περισσότερες αλλεργίες. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον ιστότοπο έρευνας αγοράς market.us, οι παγκόσμιες πωλήσεις αντιισταμινικών, δηλαδή των φαρμάκων που μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας, πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν μέσα την επόμενη δεκαετία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα ράφια των φαρμακείων για να ανακουφιστούν.

Σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους οι ανοιξιάτικες αλλεργίες τις τελευταίες δεκαετίες εκδηλώνονται νωρίτερα κάθε χρόνο. Φέτος για παράδειγμα, οι αλλεργίες κορυφώθηκαν ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Πρόσφατη μελέτη που ανέλυσε το ποσοστό της γύρης στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, εντοπίζει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ανόδου της θερμοκρασίας και της εκδήλωσης της αλλεργίας.

Καθώς έχουν ανέβει οι θερμοκρασίες, η εποχή της γύρης στις ΗΠΑ ξεκίνησε περίπου 20 ημέρες νωρίτερα και διήρκεσε οκτώ ημέρες περισσότερο. Επίσης, παράγεται περίπου 20% περισσότερη γύρη ετησίως. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι τάσεις επιταχύνονται με την πάροδο του χρόνου, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται τα τελευταία 5 χρόνια.

Και τι να κάνουμε;

Εάν υποφέρουμε και εμείς από έντονα συμπτώματα αλλεργίας και μάλιστα επί ολόκληρες εβδομάδες και τα φάρμακα δεν μας ανακουφίζουν, ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε κάποιο είδος ανοσοθεραπείας, η οποία ηρεμεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το εμποδίζει να αντιδρά τόσο έντονα στους αλλεργιογόνους παράγοντες

(Με πληροφορίες από CNN).