Kαρκίνος παχέος εντέρου: Το αναπάντεχο αλλά ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι ότι πάσχουμε

Αυτό το σύμπτωμα συχνά απορρίπτεται, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να το αναγνωρίσουμε. Δυο ειδικοί μιλούν σχετικά.
woman massaging her painful stomach
Peter Dazeley via Getty Images
woman massaging her painful stomach

Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι φυσικό να είμαστε νευρικοί σχετικά με αυτή την ασθένεια.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τον δρ. Μάικλ Κετσίνι, συνδιευθυντή του προγράμματος παχέος εντέρου στο Κέντρο Γαστρεντερικών Καρκίνων και ιατρό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου του Yale.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο τα ποσοστά αυξάνονται είναι άγνωστος. Οι ειδικοί «νομίζουν ότι είναι κάτι σχετικό με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό, δεν γνωρίζουμε», αναφέρει ο ίδιος. Οι ερευνητές διερευνούν τι μπορεί να συμβαίνει. Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να παραμένουμε σε εγρήγορση σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου - ακόμα κι αν είμαστε νέοι.

Μέρος αυτού είναι η γνώση των προειδοποιητικών προειδοποιήσεων. Και υπάρχει ένα εκπληκτικό σύμπτωμα συγκεκριμένα που έχει κερδίσει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: το να κάνουμε κενώσεις πολύ λεπτές σαν μολύβι..

Όπως εξήγησε μια χρήστης του TikTok στην πλατφόρμα, παρατήρησε ότι τα κόπρανα της ήταν πιο λεπτά από το κανονικό, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως η ανεξήγητη απώλεια βάρους και η διάρροια. Σκέφτηκε ότι είχε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οπότε δεν πήγε στο γιατρό στην αρχή. Όταν τελικά το έκανε, διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4.

Ιδού τι λένε οι ειδικοί σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα:

Τα λεπτά, σαν μολύβι, κόπρανα μπορεί να είναι μια κόκκινη γραμμή

Οι γιατροί μπορεί να δουν μερικές φορές ασθενείς των οποίων «τα κόπρανα είναι πολύ πιο λεπτά ή έχουν το πάχος και το μέγεθος ενός μολυβιού, κάτι που είναι μια περιγραφή που μπορεί να κάνουν ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου», αναφέρει ο Κετσίνι.

Αυτό τείνει να συμβαίνει εάν υπάρχουν όγκοι κοντά στο άκρο του παχέος εντέρου ή εάν καλύπτουν ολόκληρο το εσωτερικό του παχέος εντέρου, οι οποίοι «στενεύεουν» τα κόπρανα που διέρχονται εξηγεί ακόμα ο ίδιος.

... Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι όταν τα λεπτά κόπρανα είναι μια αλλαγή που είναι επίμονη, λέει ο δρ Τζέφρι Ντούεκερ, γαστρεντερολόγος στο UPMC και αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Σύμφωνα με τον Ντούεκερ, οποιαδήποτε αισθητή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου μας θα μπορούσε να είναι μια πιθανή κόκκινη «γραμμή» (αλλά, όπως τόνισε, δεν είναι πάντα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου). Εκτός από μια αλλαγή στο σχήμα ή τη συνοχή των κοπράνων, η αλλαγή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει το να πηγαίνουμε στο μπάνιο περισσότερο ή λιγότερο συχνά.

Τα λεπτά σαν μολύβι κόπρανα είναι ένα από τα λιγότερο κοινά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου. «Όταν συμβεί, είναι πολύ ανησυχητικό», λέει ο Κετσίνι. «Απλώς δεν είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου». Τα πιο διαδεδομένα σημάδια είναι το αίμα στα κόπρανα και ο κοιλιακός πόνος. Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα άλλο σημάδι. Και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

Αν εντοπίσουμε συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας

Δεν πρέπει ποτέ να απορρίψουμε τα συμπτώματά μας, αναφέρει ο Κετσίνι. Εάν παρατηρήσουμε αίμα στα κόπρανα, χρόνιο κοιλιακό άλγος, αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε το γιατρό.

«Είναι πολύ εύκολο σε νεότερα άτομα να σκεφτούν, ”Α, είναι απλώς αιμορροΐδες”, ή κάτι τέτοιο… και μπορεί να είναι, αλλά και αυτά τα πράγματα μπορεί να συνυπάρχουν», λέει ακόμα ο Κετσίνι. «Οι άνθρωποι έχουν σίγουρα αιμορροΐδες και καρκίνο, ή μπορεί να είναι κάτι εντελώς άλλο».

Γενικά, η κολονοσκόπηση ή άλλος έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο ή να τον εντοπίσουμε σε αρχικά στάδια. Μπορεί να υποβληθούμε σε «έλεγχο με κολονοσκόπηση ή εξετάσεις με βάση τα κόπρανα», εξηγεί ο Κετσίνι. Ας το συζητήσουμε με τον γιατρό μας για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο έλεγχο για εμάς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκινούν στα 45 χρόνια. Αλλά εάν έχουμε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω ή πληρούν ορισμένα κριτήρια, μπορεί να πληρούμε τις προϋποθέσεις για κολονοσκόπηση πριν από τα 45 μας, λέει με τη σειρά του ο Ντούεκερ.

Εάν έχουμε παρουσιάσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου ή της κοιλιάς ή εάν έχουμε ορισμένα γενετικά σύνδρομα ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, καλό είναι επίσης να κάνουμε κολονοσκόπηση πριν από τα 45, σημειώνει ο Ντιούεκερ.

Αρκεί να πούμε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον γιατρό μας για το ιατρικό μας ιστορικό και για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε. Αλλά ενώ πρέπει να τα πάρουμε όλα αυτά στα σοβαρά, δεν πρέπει επίσης να πανικοβληθούμε.

«Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχουμε καρκίνο του παχέος εντέρου», καταλήγει ο Ντούεκερ. Αντίθετα, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι μια κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί τι συμβαίνει. Και ενώ η αιτία μπορεί να είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή ένας προκαρκινικός πολύποδας, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε.

«Είναι σημαντικό να προλάβουμε έγκαιρα τον καρκίνο μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου ή της ειδοποίησης για ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, έτσι ώστε να τον διαγνώσουμε σε πρώιμο στάδιο, όπου είναι πιο διαχειρίσιμος και ελπίζουμε ιάσιμος», καταλήγει με τη σειρά του και ο Κετσίνι. «Εξακολουθούμε να θεραπεύουμε την πλειοψηφία των ανθρώπων που παρουσιάζουν αυτό τον τύπο καρκίνου κάθε χρόνο».