Πέντε σημάδια ότι είναι ώρα για κολονοσκόπηση κι ας μην είμαστε 45

Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορούμε να μειώσουμε τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τουλάχιστον 50%.
SDI Productions via Getty Images

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ανίχνευση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιμένουν ότι μόνο οι ενήλικες ηλικίας μεταξύ 45 και 75 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω πολλών διαφορετικών μεθόδων, αλλά η κολονοσκόπηση θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα η πιο αξιόπιστη λύση.

Και δεδομένων των αυξανόμενων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου ακόμα και σε νεαρούς ενήλικες, καλύτερα να μην περιμένουμε μέχρι τα 45 για την πρώτη μας κολονοσκόπηση. Ειδικά αν παρουσιάζουμε κάποιο από τα 5 συμπτώματα που ακολουθούν.

1. Βλέπουμε αίμα στα κόπρανα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το αίμα στα κόπρανα δεν συνδέεται πάντα με τον καρκίνο, αλλά μπορεί και να είναι ένδειξη. Ακόμα κι αν δούμε απλώς αίμα στο χαρτί τουαλέτας και πιστεύουμε ότι σχετίζεται με τις αιμορροΐδες, θα πρέπει να το ελέγξουμε. Είτε το αίμα είναι έντονο κόκκινο, είτε σκούρο καφέ, ενημερώνουμε τον γιατρό μας.

2. Παρατηρούμε την οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου

Αν για παράδειγμα πηγαίνουμε τουαλέτα περισσότερο ή πολύ λιγότερο συχνά από ό,τι συνήθως ή διαπιστώσουμε διαφορά στην εμφάνιση των κοπράνων μας, έχει σημασία να αναφέρουμε αυτές τις αλλαγές στον γιατρό μας. Ιδίως εάν διαρκέσουν περισσότερες από μερικές ημέρες. Και εκείνος, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, θα μας παραπέμψει στην κολονοσκόπηση.

3. Αντιμετωπίζoυμε ξαφνικούς πόνους στην κοιλιά ή παρατηρούμε ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ο ανεξήγητος κοιλιακός πόνος, είτε θυμίζει κράμπα, είτε μας καθηλώνει, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρής πάθησης. Το ίδιο και η ξαφνική απώλεια βάρους χωρίς να το προσπαθήσουμε.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και τον ρωτάμε για το ενδεχόμενο της κολονοσκόπησης.

4. Έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

Όσοι έχουμε γονέα, αδερφό ή παιδί με ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να υποβαλλόμαστε σε προληπτικό έλεγχο πριν από την ηλικία των 45 ετών, αφού με βάση έρευνες, ο κίνδυνος για εμάς είναι περίπου δύο φορές υψηλότερος σε σχέση με άλλους.

Εάν λοιπόν έχουμε συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου, η σύσταση είναι να κάνουμε την πρώτη μας κολονοσκόπηση στην ηλικία των 40 ετών ή 10 χρόνια πριν από την ηλικία που διαγνώστηκε το μέλος της οικογένειάς μας με καρκίνο.

Για παράδειγμα, εάν η μητέρα μας διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου στα 44, θα πρέπει να κάνουμε την πρώτη μας κολονοσκόπηση στα 34.

Kinga Krzeminska via Getty Images

5. Έχουμε σιδηροπενική αναιμία ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Αν και παρουσιάζεται εξαιρετικά συχνά στις νεαρές γυναίκες, η σιδηροπενική αναιμία, σε ορισμένες περιπτώσεις , μπορεί να είναι προάγγελος καρκίνου του παχέος εντέρου. Ιδίως στους άνδρες, που δεν χάνουν αίμα εξαιτίας της έμμηνου ρύσης.

Εάν πάλι πάσχουμε από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε κολονοσκόπηση πριν από την ηλικία των 45 ετών. Κι αυτό γιατί οποιοδήποτε είδος φλεγμονής μας θέτει στον κίνδυνο για προκαρκινικές αλλαγές που ονομάζονται δυσπλασία ή καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι σημαντικός για όλους

Άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού ή λόγω της εμφάνισης «ύποπτων» συμπτωμάτων θα πρέπει να υποβληθούν στην κολονοσκόπηση άμεσα.

Αλλά αν είμαστε 45 ετών και άνω χωρίς παράγοντες κινδύνου και απλώς αποφεύγουμε να υποβληθούμε στον προληπτικό έλεγχο από φόβο για τη διαδικασία της κολονοσκόπησης ή την προετοιμασία δεν πρέπει να το αναβάλουμε. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές προληπτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων των κοπράνων και των αξονικών τομογραφιών.

Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τον προληπτικό έλεγχο όταν φτάνουμε στην κατάλληλη ηλικία, ανεξάρτητα από όλα τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν.

Και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι μόνο το 70% του πληθυσμού που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο τσεκάρεται τακτικά. Και ενώ με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορούμε να μειώσουμε τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τουλάχιστον 50%, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους αυξάνονται.

Για αυτό, απλώς και μόνο επειδή οι γενικές οδηγίες λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τα 45 για να υποβληθούμε σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν πρέπει να τις ακολουθήσουμε κατά γράμμα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING