Ποια τα συμπτώματα ενός οξύ και ποια ενός χρόνιου αθλητικού τραυματισμού

Και πως να τα αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια αθλητικού φυσικοθεραπευτή.
.
SimpleImages via Getty Images
.

Η σωστή αξιολόγηση του προβλήματος ενός αθλητή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη) από έναν αθλητικό φυσικοθεραπευτή είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ο όρος «τραυματισμοί στα σπορ» αναφέρεται στα είδη τραυματισμών που συμβαίνουν συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή άσκησης, αλλά δεν περιορίζονται μόνο στους επαγγελματίες αθλητές. Οι «αθλητικοί τραυματισμοί» αναφέρονται και σε εκείνους που είναι ενεργά άτομα, όπως επαγγελματίες σε χειρονακτικές εργασίες ή άλλοι επαγγελματίες που έχουν αθλητικές δραστηριότητες.

Οπως γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, φυσικοθεραπευτής, με έδρα την Κατερίνη:

Οι αθλητικοί τραυματισμοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους οξείς και τους χρόνιους τραυματισμούς. Οι οξείς τραυματισμοί συμβαίνουν ξαφνικά, όπως όταν ένα άτομο πέφτει, δέχεται ένα χτύπημα ή στρίβει μια άρθρωση, ενώ οι χρόνιοι τραυματισμοί συνήθως προκύπτουν από υπερβολική χρήση μιας περιοχής του σώματος και αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Παραδείγματα οξέων τραυματισμών είναι τα διαστρέμματα, τα εξαρθρήματα και οι τενοντίτιδες, ενώ παραδείγματα χρόνιων τραυματισμών είναι οι τενοντοπάθειες και τα σύνδρομα υπέρχρησης.

Η θεραπεία για έναν αθλητικό τραυματισμό εξαρτάται από τον τύπο του τραυματισμού, αλλά οι μικροί τραυματισμοί μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ξεκούραση, προστασία της τραυματισμένης περιοχής και προοδευτική φόρτιση. Η τελευταία τακτική αποτελεί βασικό έργο του αθλητικού φυσικοθεραπευτή, που αφού λάβει το ιστορικό και εκτελέσει φυσική εξέταση θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ειδικής άσκησης για την προοδευτική ενδυνάμωση της πάσχουσας περιοχής.

Αν και μερικές φορές συμβαίνουν ανεπιθύμητα περιστατικά κατά την άσκηση, οι περισσότερες σωματικές δραστηριότητες είναι ασφαλείς σχεδόν για όλους και τα οφέλη για την υγεία υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Συμπτώματα ενός οξέος αθλητικού τραυματισμού:

  • Ξαφνικός, έντονος πόνος
  • Ακραίο οίδημα ή μώλωπες
  • Αδυναμία φόρτισης του μέλους
  • Αδυναμία κίνησης της άρθρωσης

Συμπτώματα ενός χρόνιου τραυματισμού:

  • Πόνος κατά την άσκηση
  • Πρήξιμο και αδυναμία κατά την ξεκούραση

Οι αθλητικοί φυσικοθεραπευτές εμπλέκονται στην πρόληψη και τη διαχείριση των τραυματισμών που προκύπτουν κατά την αγωνιστική έκθεση αθλητών και ασκούμενων όλων των επιπέδων ικανότητας. Παρέχουν συμβουλές βασισμένες σε τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την ασφαλή συμμετοχή στον αθλητισμό και την άσκηση. Επιπλέον, προωθούν έναν ενεργό τρόπο ζωής για να βοηθήσουν τα άτομα μεγιστοποιήσουν την αθλητική απόδοση. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας αθλητιατρικής ομάδας.

Ο ορισμός του αθλητικού φυσικοθεραπευτή

Ορισμός αθλητικού φυσικοθεραπευτή κατά New Zealand Sports Physiotherapy organization : «Ένα επάγγελμα που επιδεικνύει προηγμένες ικανότητες στην προώθηση της ασφαλούς συμμετοχής στη σωματική δραστηριότητα, στην παροχή συμβουλών και στην προσαρμογή των παρεμβάσεων αποκατάστασης και προπόνησης, με σκοπό την πρόληψη τραυματισμών, την αποκατάσταση της βέλτιστης λειτουργίας και τη συμβολή στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, σε αθλητές όλων των ηλικιών και επιπέδου, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο επαγγελματικής και ηθικής πρακτικής».

Ο ρόλος του αθλητικού φυσικοθεραπευτή

  • Αξιολόγηση τραυματισμών (λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση)
  • Αποκατάσταση τραυματισμών (εξατομικευμένη ενεργητική αποκατάσταση)
  • Πρόληψη τραυματισμών (μέσω φυσικής εξέτασης και εξατομικευμένης ειδικής άσκησης)
  • Οξεία παρέμβαση (μέσω τεχνικών δια χειρός και φυσικών μέσων)
  • Αναμόρφωση (σχεδιασμό, την εφαρμογή, την αξιολόγηση και την τροποποίηση παρεμβάσεων που βασίζονται σε στοιχεία που επιτρέπουν την ασφαλή επιστροφή στο βέλτιστο επίπεδο απόδοσης του αθλητή στο συγκεκριμένο άθλημα)
  • Βελτίωση απόδοσης (αξιολόγηση σωματικού προφίλ αθλητή και παρέμβαση με σκοπό την βελτιστοποίηση απόδοσης, στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης)
  • Συμβουλευτική παρέμβαση (Προώθηση ενός ασφαλούς, ενεργού τρόπου ζωής)

ΠΗΓΗ: fmh.gr