Τραυματισμός, μυικό πιάσιμο ή μυικός σπασμός: Οι απαραίτητες διευκρινήσεις

Πάρα πολύ χρήσιμες για όσους γυμναζόμαστε.
.
Oleg Breslavtsev via Getty Images
.

Πολλές είναι οι φορές που οι ασθενείς ρωτάνε να διαγνώσουμε αν έχουν τραυματιστεί ή αν έχουν κάποιο μυικό σπασμό ή πιάσιμο ειδικά όταν δεν υπάρχει ακριβής μηχανισμός που έχει δημιουργήσει τον πιθανό πόνο που έχουν σε κάποια περιοχή του σώματός τους. Αρχικά πρέπει να ξεχωρίσουμε τις δυο έννοιες από τον ορισμό τους.

Τραυματισμός σε κάποια περιοχή ή κάκωση του σώματός μας σημαίνει μια βίαιη καταστροφή των ιστών εξωτερική ή εσωτερική που προκαλείται συνήθως από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Η φυσικοθεραπεία και η σωστή ιατρική περίθαλψη ανάλογα τον τραυματισμό είναι οι πρώτες γραμμές αντιμετώπισης καθώς και η φαρμακευτική αγωγή.

Οπως γράφει η Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα

.
SimpleImages via Getty Images
.

Μυικό πιάσιμο και σπασμός

Μυικό πιάσιμο είναι ο μυικός κάματος που εμφανίζεται συνήθως μετά από μια προπόνηση, άσκηση και ιδιαίτερα αν έχουμε να γυμναστούμε πολύ καιρό. Το μυικό πιάσιμο μπορεί να επηρεάσει το εύρος κίνησης μας στην περιοχή αλλά με διατάσεις και ζεστά επιθέματα και φυσικοθεραπεία μπορεί να μειωθεί άμεσα.

Ο μυικός σπασμός από την άλλη είναι όταν μια μυική ομάδα συσπάται έντονα, ακούσια και χωρίς έλεγχο και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και πολλές φορές η περιοχή μπορεί να εμφανίσει αυξημένη θερμότητα, οίδημα και μειωμένο εύρος κίνησης. Ο μυικός σπασμός μπορεί να είναι κάποιες φορές αποτέλεσμα και κάποιου τραυματισμού.

Οι πιο συχνοί λόγοι εμφάνισης μυικού σπασμού είναι η έλλειψη επαρκής ενυδάτωσης, η λάθος άσκηση ή η έντονη άσκηση χωρίς να έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, το στρες αλλά και παθήσεις όπως ο θυροειδής και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Η κατάλληλη φυσικοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει άμεσα από έναν μυικό σπασμό.

Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση σε μυικό σπασμό και πιάσιμο

 • Αξιολόγηση από ειδικά εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή για το κατάλληλο πλάνο θεραπείας
 • TECAR , μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων για γρηγορότερη μείωση του πόνου, ως και 75% πιο γρήγορα, και βελτίωση του εύρους κίνησης
 • Τεχνικές κινητοποίησης, manual therapy, ergon για τη βελτίωση της λειτουργίας της περιτονίας
 • Ζεστά επιθέματα, διαθερμίες
 • Βελονισμός για βελτίωση της αιμάτωσης της περιοχής και μείωση του πόνου
 • Ειδικές ασκήσεις για βελτίωση του εύρους κίνησης
 • Χρήση foam roller ή ειδικό μπαλάκι μάλαξης για μείωση των trigger points και του πόνου
 • Επανεκπαίδευση ανάλογα την περιοχή της καλή λειτουργίας στην καθημερινότητα για να μειωθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του μυικού σπασμού ή του πιασίματος
 • Συμβουλές για την επανένταξη στο γυμναστήριο ή σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα

Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση σε τραυματισμό

 • Αξιολόγηση από ειδικά εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή για το κατάλληλο πλάνο θεραπείας και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό
 • TECAR , μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων για γρηγορότερη επούλωση και μείωση του πόνου, ως και 75% πιο γρήγορα
 • Συμβουλή για χρήση πάγου ή ζεστού επιθέματος ανάλογα τον τραυματισμό
 • Συμβουλή για τις πρώτες βοήθειες στο τραύμα
 • Χρήση όλων των φυσικών μέσων ανάλογα τον τραυματισμό και των τεχνικών φυσικοθεραπείας
 • Πλήρη αποκατάσταση και επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες ή σε κάποιο άθλημα
 • Ειδικό ασκησιολόγιο τόσο για την αποκατάσταση όσο και για την πρόληψη επανατραυματισμού
 • Αν πρόκειται για τραυματισμό σε κάποιο άθλημα βελτίωση των τεχνικών του αθλητή για μείωση των πιθανοτήτων επανατραυματισμού

Συνεπώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον τραυματισμό από ένα πιο απλό μυικό σπασμό ή πιάσιμο καθώς όλα μπορεί και να συνυπάρχουν.

Ωστόσο, συνηθώς τραυματισμός δημιουργείται απότομα, από κάποιον εξωτερικό παράγοντα και πρέπει να έχει και μια αιτία συγκεκριμένη και χρειάζεται διάγνωση και συγκεκριμένες εξετάσεις από το ιατρό για να έχουμε την κατάλληλη θεραπεία και χρειάζεται αρκετό χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση ανάλογα τη σοβαρότητα.

Το μυικό πιάσιμο μπορεί να συμβεί στην καθημερινότητα μας και χωρίς συγκεκριμένο αίτιο ή εξωτερικό παράγοντα και με κάποιες απλές συμβουλές από τον φυσικοθεραπευτή μας να μειωθεί άμεσα και βραχυπρόθεσμα.

Ο μυικός σπασμός μπορεί είτε να συνυπάρχει με τον τραυματισμό και με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία να μειωθεί είτε να δημιουργηθεί απότομα και από κάποια παρατεταμένη στάση σώματος ή λανθασμένη τεχνική σε κάποιο άθλημα που και πάλι αντιμετωπίζεται άμεσα με την σωστή φυσικοθεραπεία.

ΠΗΓΗ: fmh.gr