Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Οι 3 sos τροφές σε κάθε γεύμα για άριστη υγεία του εντέρου

Υπάρχει μια λεπτή σχέση μεταξύ της τροφής που τρώμε, των μικροβίων του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ο Tιμ Σπέκτορ, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και συνιδρυτής της εφαρμογής υγείας ZOE, μίλησε στο Instagram του αυτή την εβδομάδα για τις τρεις αρχές που λαμβάνει υπόψη, όταν φτιάχνει ένα γεύμα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι φροντίζει για την καλή υγεία του εντέρου του.

«Μόλις αρχίσουμε να εντοπίζουμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της τροφής που τρώμε, των μικροβίων του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τότε σίγουρα θα αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό. Η τροφή δεν είναι μόνο καύσιμο. Είναι κάτι που αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας», εξηγεί ο Σπέκτορ.

Βασιζόμενος σε αυτές τις αξίες, στο πρόσφατο βίντεό του, τονίζει τους παράγοντες που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν ετοιμάζουμε ένα γεύμα.

Τι πρέπει να τρώμε για να προστατεύσουμε την υγεία του εντέρου μας

1. Bασιζόμαστε στις πολυφαινόλες

Ο καθηγητής Σπέκτορ εξηγεί ότι οι πολυφαινόλες είναι «ένα είδος αμυντικής χημικής ουσίας που ενυπάρχει στα φυτά και τους προσφέρει το λαμπερό χρώμα και την πικρή γεύση τους».

Εκτός από την προστασία των φυτών, οι πολυφαινόλες τροφοδοτούν και τα «καλά» βακτήρια του μικροβιώματος του εντέρου μας, ενώ περιορίζουν την αναπαραγωγή των κακών βακτηρίων.

Τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες είναι τα μούρα, το κακάο σε σκόνη, τα μπαχαρικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα φασόλια, τα λαχανικά -ιδιαίτερα οι αγκινάρες- το ξερό κρεμμύδι και το σπανάκι.

2. Λαμβάνουμε άφθονες φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπέκτορ, πάνω από το 90% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες. Αν εμείς, θέλουμε να αποτελέσουμε εξαίρεση, φροντίζουμε να καταναλώνουμε σε τακτική βάση ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φασόλια, φρούτα και λαχανικά.

3. Ενσωματώνουμε στο πλάνο μας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Ο καθηγητής λέει ότι το κόλπο με τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι να τα τρώμε σε μικρές ποσότητες και συχνά. Ο ίδιος, κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση, αναμιγνύει το κεφίρ στις σπιτικές σάλτσες και σως και προσθέτει λάχανο τουρσί και kimchi στα σάντουιτς, στις σαλάτες και ως συνοδευτικό στις σούπες και τα μαγειρευτά.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η συμπερίληψη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή μας, υπόσχεται να αυξήσει την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου μας.