ΠΟΥ: Σχεδόν 10.000 νεκροί από κορονοϊό τον Δεκέμβριο λόγω εορτών και νέας παραλλαγής

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα αυξήθηκαν κατά 42%.
Europa Press News via Getty Images

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι συγκεντρώσεις για τις γιορτές και η εξάπλωση της νέας παραλλαγής παγκοσμίως οδήγησαν σε αυξημένη μετάδοση του κορονοϊού τον περασμένο μήνα.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπεγέσους είπε ότι σχεδόν 10.000 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο τον Δεκέμβριο, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του μήνα αυξήθηκαν κατά 42% σε σχεδόν 50 χώρες - κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Παρόλο που οι 10.000 θάνατοι το μήνα είναι πολύ λιγότεροι από την κορύφωση της πανδημίας, αυτό το επίπεδο θανάτων που μπορούν να προληφθούν δεν είναι αποδεκτό», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε δημοσιογράφους από την έδρα του στη Γενεύη.

Είπε ότι είναι «βέβαιο» ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε άλλα μέρη που δεν έχουν αναφερθεί, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την επιτήρηση και να παρέχουν συνεχή πρόσβαση σε θεραπείες και εμβόλια.

Ο Τέντος τόνισε ότι η υποπαραλλαγή JN.1 είναι πλέον αυτή που κυριαρχεί στον κόσμο. Πρόκειται για μια παραλλαγή της Ομικρον, επομένως τα τρέχοντα εμβόλια παρέχουν ακόμα κάποια προστασία.

Η Μαρία Φαν Κερκάβε, τεχνική επικεφαλής στον ΠΟΥ για την Covid-19, έκανε λόγο για αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού αλλά και της γρίπης, του ρινοϊού και της πνευμονίας.

«Αναμένουμε ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο έως τους χειμερινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο», είπε, ενώ σημείωσε αυξήσεις των κρουσμάτων κορονοϊού και στο νότιο ημισφαίριο - όπου τώρα είναι καλοκαίρι.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ συνιστούν στους ανθρώπους να εμβολιάζονται όταν είναι δυνατόν, να φορούν μάσκες και να φροντίζουν οι εσωτερικοί χώροι να αερίζονται καλά.

Δημοφιλή