ΙΣΑ: Ανάγκη εμβολιασμού για covid-19, γρίπη και πνευμονιόκκοκο στις ευπαθείς ομάδες

Γιατί έχει σημασία να λαμβάνονται εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
this is the new covid shoot
this is the new covid shoot
franckreporter via Getty Images

Με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης, του RSV και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, η επιστημονική επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) επισημαίνει τη μεγάλη ανάγκη εμβολιασμού κι επικοινωνίας με το θεράποντα ιατρό για τους ασθενείς με covid-19 ή γρίπη, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη λήψη των αντιικών φαρμάκων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και γι’αυτο οι συμμετέχοντες της επιτροπής μιλούν για την ανάγκη εμβολιασμού, από το θεράποντα γιατρό, για τον SARS-Cov-2, τον ιό της γρίπης και τον πνευμονιόκκοκο. Επιπλέον τεράστιας σημασίας είναι η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες.

Έγκαιρη λήψη αντιικών φαρμάκων - Αποφυγή long covid

Σχετικά με τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων, τονίστηκε ότι οι ασθενείς με Covid-19 και γρίπη, θα πρέπει να τα λαμβάνουν μέσα στα πρώτα 24ωρα, από την έναρξη των συμπτωμάτων. Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι τα αντιικά φάρμακα για την Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς συμβάλλουν, όχι μόνο στην αποφυγή των άμεσων επιπλοκών, αλλά και του long covid.

Για τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης, ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2 προστατεύει, όχι μόνο από τις άμεσες επιπλοκές, αλλά και από το post covid και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου.

Προσοχή στην κατάχρηση αντιβιοτικών

Αναφορικά με τη γρίπη υπενθυμίζεται ότι τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν με το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού. Για τον δε RSV, επισημάνθηκε η ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Επίσης, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία δεν έχουν αποτελεσματικότητα στις ιώσεις. «Διανύουμε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού της γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Είναι πολύ σημαντικό, αφενός η σχολαστική τήρηση των μέτρων προφύλαξης, και αφετέρου η αξιοποίηση των όπλων που διαθέτει η επιστήμη, των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων. Για αυτό ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί εγκαίρως στο θεράποντα ιατρό του, τόσο για τη θεραπεία του, όσο και για τον εμβολιασμό του», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Καθηγητής επιδημιολογίας: «Είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση πανδημική» αλλά ο κορονοϊός δεν είναι «ακίνδυνος»

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και τους εμβολιασμούς μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι αυτή που ήταν περίπου και πριν μία εβδομάδα, δηλαδή έχουμε ένα μεγάλο αριθμό νοσηλειών σε απλές κλίνες κάτι το οποίο όμως σχετίζεται και με μικρή διάρκεια νοσηλείας, δηλαδή η διάρκεια της νοσηλείας είναι σύντομη. Γενικότερα δηλαδή η πίεση αφορά αυτό το στοιχείο νοσηλειών και όχι τους διασωληνωμένους ή τις νοσηλείες στις ΜΕΘ» τόνισε.

Ο κ. Παρασκευής έδωσε μάλιστα ένα σημαντικό στοιχείο, λέγοντας ότι αυτές οι σοβαρές νοσηλείες είναι περίπου στο μισό σε σχέση με την περσινή περιόδο, τις αρχές του 2023, παρά το ότι το φορτίο στην κοινότητα τότε ήταν πολύ μεγαλύτερο. «Άρα λοιπόν δεν είμαστε σε καμία περίπτωση όπως το 2023, είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση πανδημική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κορονοϊός είναι ακίνδυνος, ότι δεν πρέπει να έχουμε το νου μας και ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».

Στην μεγάλη σημασία επικαιροποίησης του εμβολιασμού στάθηκε και ο κ. Παρασκευής. «Ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν αρκεί να έχουμε εμβολιαστεί πριν από ένα, δύο χρόνια λόγω του ότι η ανοσία μας δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει για αυτό το λόγο να ενισχύεται μέσω των επαναλαμβανόμενων δόσεων» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής σημείωσε τέλος ότι η επιθυμία των ειδικών είναι να μπορεί ο εμβολιασμός να είναι εύκολος και εύκολα προσβάσιμος, έτσι ώστε να συμβάλλει στην μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, στο βαθμό του εφικτού.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Δημοφιλή