Σε πλήρη έξαρση οι αναπνευστικές λοιμώξεις - Τι λένε οι ειδικοί για κρούσματα, μάσκες, εμβόλια

Μεγάλη έξαρσή στην Θεσσαλία: Οι προσελεύσεις των ασθενών στο νοσοκομείο με κορονοϊό διπλασιάστηκαν και με γρίπη αυξήθηκαν 20 φορές».
doctor doing the covid 19 vaccine at home for omicron variant
doctor doing the covid 19 vaccine at home for omicron variant
franckreporter via Getty Images

Σε πλήρη έξαρση είναι όλε οι αναπνευστικές λοιμώξεις, προειδοποιεί ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ την στιγμή που οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊου και γρίπης αυξάνονται και ταυτόχρονα και η πίεση στα νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της έξαρσης του κορονοϊού σχολίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι αφορμή, ενόψει και τους ανοίγματος των σχολείων, στάθηκε η πολύ υψηλή κυκλοφορία του ιού που αποτυπώνεται από την υψηλή θετικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και την αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών σε ότι αφορά τις απλές κλίνες.

«Έγιναν οι συστάσεις έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά και μετά το άνοιγμα των σχολείων που τα σχολεία είναι χώροι όπου υπάρχει σχετικά υψηλό συγχρωτισμός παιδιών μικρής ηλικίας», συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής.

Οι βασικές οδηγίες, όπως είπε, είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών, το να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο αν έχουν συμπτώματα, να τηρούνται, στο βαθμό του εφικτού, οι αποστάσεις και να υπάρχει επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων για να μην υπάρχει διασπορά των σωματιδίων.

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης στη Θεσσαλία

Από πλευρά του ο Κωνστανατίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογία, τόνισε ότι από τα στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας -όπου καταγράφεται εδώ και δύο χρόνια σε όσους προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η συμπτωματολογία τους- φαίνεται ότι οι προσελεύσεις στα επείγοντα αυξήθηκαν συνολικά περίπου πέντε φορές.

«Οι προσέλευσεις των ασθενών που διαγνώστηκαν με κορονοϊό αυξήθηκαν δύο φορές. Η προσέλευση των ασθενών που ήρθαν με γρίπη αυξήθηκαν είκοσι φορές» είπε προσθέτοντας ότι σε όλα τα νοσοκομεία οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές είναι γεμάτες με ασθενείς που αν ελέγχονταν θα είχαν γρίπη.

«Ζούμε στη σκιά του κορονοϊού, αλλα αυτό που θα έπρεπε να πούμε είναι “γρίπη, κορονοϊός και οι άλλες υπόλοιπες λοιμώξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και όπως είπε,«θα πρέπει να ξεφύγουμε από την βαριά σκιά του κορονοϊού που κάνει τα γνωστά του κύματα. Έχει εποχικότητα. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ταλαιπώρησαν τη χώρα μας με βαριά κύματα και νοσηλείες» καλώντας παράλληλα τον κόσμο να εμβολιαστεί.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο που παρουσιάζουν έξαρση όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις» συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευής σχολιάζοντας τα δεδομένα που καταγράφονται στο σύστημα καταγραφής ανά την επικράτεια.

Μάσκα και εμβολιασμοί

Μιλώντας για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων ατομικής προστασίας σε δομές υγείας και ΜΜΕ ο Δημήτρης Παρασκευής ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα κριθεί από την εκάστοτε επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

«Η υποχρεωτικότητα της μάσκας, ειδικά σε χώρους παροχής φροντίδας, είναι στη δικαιοδοσία των εκάστοτε επιτροπών λοιμώξεων και σε κάποιες περιοχές η μάσκα σαν μέτρο έχει καταστεί ως υποχρεωτικό» είπε. Αναφορικα με την πορεία των εμβολιασμών ο Γουργουλιάνης επανέλαβε ότι είμαστε πίσω. «Αυτή η αντιεμβολιαστική διάθεση που επικράτησε κακώς τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε μερικές φορές και στους ασθενείς με γρίπη. Δεν έχω τα δεδομένα ακόμα, Θα τα έχουμε στο τέλος της χρονιάς, αλλά νομίζω ότι και εκεί υστερούν ακόμα οι εμβολιασμοί», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό κ. Παρασκευής επισήμανε ότι δεν αρκεί να έχουμε εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού τα προηγούμενα χρόνια αλλά τουλάχιστο μια φορά το χρόνο πρέπει να κάνουμε μια αναμνηστική δόση, όπως κάνουμε και με τον ιό της γρίπης.

Δημοφιλή