ΠΟΥ: Στο ένα εκατομμύριο οι θάνατοι από Covid-19 παγκοσμίως από τις αρχές του έτους

Μειώνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, αλλά αυξάνονται στην Αμερική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
FABRICE COFFRINI via Getty Images

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τις αρχές του έτους, ανέφερε την Τετάρτη (25/8) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού καθώς το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό.

«Ξεπεράσαμε το τραγικό όριο του 1 εκατομμυρίου θανάτων λόγω της Covid-19 από τις αρχές του έτους» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τέντρος ζήτησε από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες, για να φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη στο 70% του πληθυσμού.

Τον Ιανουάριο, ο ΠΟΥ, η Unicef και άλλοι συνεργαζόμενοι οργανισμοί συγκρότησαν τη Συμμαχία για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid (CoVDP), με στόχο να διευκολύνουν τη διανομή δόσεων σε 34 χώρες, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μικρότερη του 10%. Όλες αυτές οι χώρες, εκτός από έξι, βρίσκονταν στην Αφρική. Σήμερα, μόνο σε δέκα χώρες παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 10%. «Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά», τόνισε ο Τέντρος.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη τα δύο τρίτα του υγειονομικού προσωπικού και τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων στις φτωχές χώρες.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, η πανδημία της Covid-19 ευθύνεται για 6,45 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη του 2019, στην πόλη Ουχάν, στην Κίνα.

ΠΟΥ: Μειώνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, αλλά αυξάνονται στην Αμερική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι σε όλον τον κόσμο παρατηρήθηκε μείωση κατά 21% στα νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων την περασμένη εβδομάδα, κυρίως επειδή καταγράφεται μια επιβράδυνση της επιδημίας στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά δεν καθησυχάζουν ωστόσο τον Οργανισμό γιατί την ίδια ώρα παρατηρείται επιτάχυνση της επιδημίας στην αμερικανική ήπειρο.

«Στην αρχή της επιδημίας, τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονταν στην Ευρώπη και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος στην Αμερική. Αυτή η κατάσταση έχει αντιστραφεί: το 40% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη και το 60% στην Αμερική», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ιδίως στη Λατινική Αμερική, τα ανεπαρκή υγειονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια, πυροδοτούν την επιδημία», επισήμανε.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου είχαν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο 44.464 κρούσματα και 13 από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

Την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα τους: το Ιράν και η Ινδονησία.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη, όπου τα επαρκή υγειονομικά μέτρα, η αλλαγή συμπεριφοράς και ο εμβολιασμός συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης», εξήγησε ο Δρ Τέντρος.

Η Bavarian Nordic, η δανέζικη εταιρεία που παρασκευάζει το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ΠΟΥ για να διευκολύνει τη διανομή του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. «Ευχαριστούμε την Bavarian Nordic για αυτήν τη συμφωνία και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην αναχαίτιση της επιδημίας στην περιοχή», είπε σήμερα ο Δρ. Τέντρος.

Το σκεύασμα της Bavarian Nordic (κυκλοφορεί με τις ονομασίες Jynneos στη Βόρεια Αμερική και Imvanex στην Ευρώπη), είναι ένα εμβόλιο για την ευλογιά, μια θανατηφόρα ασθένεια που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πήγαινε στην αρχική σελίδα