Ιταλός βρέθηκε ταυτόχρονα θετικός σε ευλογιά των πιθήκων, κορονοϊό και HIV

Μετά από ταξίδι του στην Ισπανία.
BSIP via Getty Images

Ένας άνδρας βρέθηκε ταυτόχρονα θετικός σε ευλογιά των πιθήκων, κορονοϊό και HIV μετά την επιστροφή του από ένα σύντομο ταξίδι στην Ισπανία.

Πρόκειται για έναν Ιταλό, 36 ετών, από το Παλέρμο ο οποίος βγήκε για πρώτη φορά θετικός στον κορονοϊό στις 2 Ιουλίου σύμφωνα με μελέτη περίπτωσης -case study - που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection. Την επόμενη μέρα άρχισε να εμφανίζει εξανθήματα στο σώμα του και στις 5 Ιουλίου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείου του Παλέρμο. Εκεί, διαγνώστηκε θετικός και στην ευλογιά των πιθήκων.

Ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα όπως κόπωση, πυρετό και πονόλαιμο εννέα ημέρες μετά την επιστροφή του από ταξίδι στην Ισπανία, όπου έκανε σεξ χωρίς προστασία, αναφέρει το Newsweek.

Στο νοσοκομείο, ο 36χρονος υποβλήθηκε επίσης σε έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Βγήκε θετικός στον HIV με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η μόλυνση «θα μπορούσε να είναι σχετικά πρόσφατη». Ο ασθενής είχε κάνει τεστ για τον HIV τον περασμένο Σεπτέμβριο και το αποτέλεσμα τότε ήταν αρνητικό.

«Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει πώς τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και του κορωνοϊού μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται και επιβεβαιώνει πώς σε περίπτωση συνλοίμωξης, οι σεξουαλικές συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διάγνωση», ανέφεραν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια.

Τελικά, με την υποχώρηση των συμπτωμάτων από την Covid-19 και την ευλογιά, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 11 Ιουλίου.

«Να σημειωθεί ότι το επίχρισμα στοματοφαρυγγικής ευλογιάς των πιθήκων ήταν ακόμα θετικό μετά από 20 ημέρες, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα άτομα μπορεί να είναι ακόμα μεταδοτικά για αρκετές ημέρες μετά την κλινική ύφεση», ανέφερε η μελέτη. «Συνεπώς, οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις».

«Καθώς αυτή είναι η μόνη καταγεγραμμένη περίπτωση συνλοίμωξης ιού ευλογιάς των πιθήκων, SARS-CoV-2 και HIV, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του ασθενούς», τονίζεται στη μελέτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι μέχρι την Τετάρτη (24/8) είχαν καταγραφεί περισσότερα από 594 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει επιβεβαιώσει περίπου 44.503 κρούσματα ευλογιάς πιθήκων παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ ανέφερε τον Ιούλιο ότι 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV σε όλο τον κόσμο το 2021.

Δημοφιλή