Πούτιν: Θα κάνουμε όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων

Ο Ρώσος πρόεδρος στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης».
ASSOCIATED PRESS

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, παρακολούθησε εκτοξευτές διηπειρωτικών πυρηνικών πυραύλων να παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία την Πέμπτη, καθώς η Ρωσία πραγματοποίησε την ετήσια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της, γιορτάζοντας τη νίκη της ΕΣΣΔ επί των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ASSOCIATED PRESS

Αντιμέτωπος με πτώση της δημοτικότητάς του, καθώς η Ρωσία βιώνει για έκτη συνεχή χρονιά πτώση των πραγματικών εισοδημάτων, ο Πούτιν παρακολούθησε χιλιάδες στρατιώτες να παρελαύνουν και άρματα μάχης να διασχίζουν τη διάσημη πλατεία, σε μια επίδειξη που παρέπεμπε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

ASSOCIATED PRESS

Ο Πούτιν, η θητεία του οποίου τελειώνει το 2024, είδε την παρέλαση από ένα βήμα στο οποίο βρίσκονταν βετεράνοι του πολέμου. «Έχουμε κάνει και θα κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών μας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Καλούμε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουμε την κοινή μας ευθύνη για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας που είναι αποτελεσματικό και ίσο για όλους».

ASSOCIATED PRESS

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, και η Μόσχα συνεχίζει να είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, μέσω της σταθερής της στήριξης προς τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο.

ASSOCIATED PRESS

Ξένοι ηγέτες συνήθιζαν να παρίστανται στο παρελθόν, αλλά «έλαμψαν» δια της απουσίας τους την Πέμπτη, κάτι που το Κρεμλίνο υποβάθμισε. Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, που παραιτήθηκε από πρόεδρος του Καζακστάν τον Μάρτιο μετά από τριάντα χρόνια, ήταν ο μόνος αξιοσημείωτος ξένος επισκέπτης.

ASSOCIATED PRESS

Το Κρεμλίνο είπε πως δεν είχε προσκαλέσει ξένους ηγέτες, αλλά η 75 επέτειος του χρόνου αναμένεται να εορταστεί περισσότερο, ως σημαντικό ορόσημο.

Τα όπλα που παρουσιάστηκαν στην Κόκκινη Πλατεία περιελάμβαναν τον διηπειρωτικό πυρηνικό πύραυλο Yars και το προηγμένο σύστημα αεράμυνας S-400, που η Μόσχα έχει αναπτύξει στη Συρία για να προστατέψει τις δυνάμεις της εκεί.

Ωστόσο η φετινή παρέλαση προκάλεσε εντύπωση λόγω της έλλειψης εντυπωσιακών νέων όπλων.

Δημοφιλή