Ποια είναι η ομάδα μισθοφόρων Wagner που έχει εντολές να δολοφονήσει τον Ζελένσκι

Η παραστρατιωτική ομάδα έχει περιγραφεί ως ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Chuanchai Pundej / EyeEm via Getty Images

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην ομάδα Wagner. Η ομάδα αυτή που αποτελείται από μισθοφόρους, έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2014, όταν πολέμησε στο πλευρό φιλορώσων αυτονομιστών στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Έκτοτε, έχει εμπλακεί και σε άλλες συγκρούσεις, όπως στην Συρία, στην Μοζαμβίκη, στο Σουδάν και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η παραστρατιωτική ομάδα έχει περιγραφεί ως ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν και υπάρχουν πληροφορίες ότι η ομάδα έχει επιφορτιστεί με την εντολή δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, περιέγραψε την ομάδα ως «μισθωτούς τραμπούκους» στη δήλωσή της για τις νέες κυρώσεις, λέγοντας ότι, μαζί με ολιγάρχες και επιχειρήσεις, είναι «συνένοχοι στη δολοφονία αθώων πολιτών και είναι σωστό να πληρώσουν το τίμημα».

Επίσημα δεν υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της ομάδας Wagner και της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη με αυτήν, ενώ υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει νομικά επειδή οι ιδιώτες στρατιώτες είναι παράνομοι στη Ρωσία.

Πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, έναν πλούσιο επιχειρηματία που διατηρεί δεσμούς με τον Πούτιν. Ωστόσο ο Πριγκόζιν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με την ομάδα.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή