Ποια είναι τα φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Πρόσωπα που για κάποιους φαντάζουν περισσότερο ως αουτσάιντερ.
Handout . via Reuters

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα μπορούσε να απονεμηθεί στη αντιφρονούντα εξόριστη Λευκορωσίδα, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στην ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ ή σε προστάτες των ΜΜΕ όπως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), δήλωσαν την Τετάρτη Νορβηγοί ειδικοί.

Ο νικητής του βραβείου ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αναμφισβήτητα το κορυφαίο βραβείο στον κόσμο, επιλέγεται από μια πενταμελή επιτροπή που ορίστηκε από το νορβηγικό κοινοβούλιο και θα ανακοινωθεί στο Οσλο στις 8 Οκτωβρίου.

Ομάδες που αγωνίζονται για την ελευθερία του Τύπου, όπως οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα με έδρα το Παρίσι ή η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) είναι μεταξύ των βασικών υποψηφίων, δήλωσε ο Χένρικ Ούρνταλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης του Οσλο.

Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσε επίσης να αναγνωριστεί, μαζί με την Σουηδό έφηβη ακτιβίστρια, ίσως την πιο γνωστή ακτιβίστρια στον κόσμο για το κλίμα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η Ασλ Σβιν, ιστορικός του Νόμπελ Ειρήνης.

Τόσο η Σβιν όσο και ο Ούρνταλ είχαν προβλέψει σωστά νικητές του βραβείου στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων μερικών που είχαν συγκριτικά χαμηλό διεθνές προφίλ προτού αναδειχτούν νικητές.

Αμφότεροι ανέφεραν, επίσης, την Τιχανόφσκαγια ως μια ακόμη κορυφαία υποψήφια για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται για την ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που τόλμησε να ορθώσει ανάστημα στο ολοκληρωτικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, εγκαταλείποντας την πατρίδα της μετά τις προεδρικές εκλογές για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες νοθείας.

Ο φετινός νικητής θα επιλεγεί μεταξύ 329 συνολικά υποψηφίων.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι - από μέλη κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο έως προηγούμενους βραβευθέντες - έχουν δικαίωμα να υποδείξουν υποψηφίους, ο τελικός νικητής τείνει να προέρχεται εσχάτως από τους υποψηφίους που προτείνουν οι Νορβηγοί βουλευτές.

Οι τελευταίοι αποκάλυψαν στο Reuters κι άλλες υποψηφιότητες, όπως π.χ. ο φυλακισμένος επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, η Αμερικανή πολιτικός Στέισι Εϊμπραμς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το στοιχηματικό πρακτορείο Paddy Power δίνει τον ΠΟΥ ως φαβορί με απόδοση 5/4, ενώ ακολουθούν ο Ναβάλνι (21/10) και το κίνημα Black Lives Matter (5/1).

Δημοφιλή