Ποιος χτύπησε τις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη: Rafale τα «άγνωστα αεροσκάφη» σύμφωνα με αραβικό ΜΜΕ

Οι δύο αεροπορίες που τα χρησιμοποιούν στην περιοχή είναι η γαλλική και η αιγυπτιακή.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
MARIO GOLDMAN via Getty Images

Τα μαχητικά τα οποία βομβάρδισαν την αεροπορική βάση αλ Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, όπου βρίσκονταν τουρκικές δυνάμεις, ήταν τύπου Rafale, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα του The Arab Weekly, που επικαλείται «πληροφορημένες πηγές». Σημειώνεται πως, στην περιοχή, οι αεροπορίες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μαχητικό είναι η γαλλική και αιγυπτιακή.

Οι πηγές που επικαλείται το The Arab Weekly θεωρούν την επίθεση μια ταχεία αντίδραση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην Τρίπολη, που εκλαμβάνεται ως αντιπροσωπευτική της τουρκικής επιμονής όσον αφορά στα δρώμενα στη δυτική Λιβύη. Η τουρκική παρουσία στη χώρα ενοχλεί έντονα τόσο το Κάιρο όσο και το Παρίσι, που έχουν επικρίνει δημόσια την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει με απευθείας στρατιωτική επέμβαση εάν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις επιχειρήσουν προέλαση προς τη Σύρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις «απαράδεκτες»- επίσης, πρόσφατα έλαβε χώρα επεισόδιο μεταξύ πολεμικών πλοίων Γαλλίας και Τουρκίας στα ανοιχτά της χώρας.

Εάν μαχητικά αεροσκάφη και drones εγκατασταθούν στην αλ Ουατίγια, θα πρόκειται για απευθείας απειλή στις δυνάμεις που βρίσκονται στη Σύρτη, τη βάση αλ Τζούφρα και την ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν οι δυνάμεις του LNA (Λιβυκού Εθνικού Στρατού) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έχει τονίσει πως η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει η σύγκρουση να περάσει τη γραμμή της Σύρτης, ενώ χαρακτήρισε την αλ Τζούφρα «κόκκινη γραμμή» ως προς την ασφάλεια της Αιγύπτου.

Αιγυπτιακές ιστοσελίδες ανέβασαν φωτογραφίες συστοιχιών πυραύλων Hawk και ραντάρ, που, όπως ανέφεραν, ήταν μεταξύ των (προερχόμενων από την Τουρκία) στόχων που επλήγησαν στην αλ Ουατίγια. Σημειώνεται πως ο LNA είχε αποσυρθεί από την αλ Ουατίγια μετά από επανειλημμένες τουρκικές επιθέσεις από αέρος, επιτρέποντας την κατάληψή της από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης έκανε λόγο την Κυριακή για μια «ξένη αεροπορία» που βομβάρδισε τη βάση. Τουρκικά και καταριανά ΜΜΕ διέψευσαν πως υπήρχαν απώλειες, ωστόσο λιβυκή πηγή έκανε λόγο για νεκρούς Τούρκους που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην πόλη αλ Τζαμίλ.

Λίβυος απόστρατος στην περιοχή Ζιντάν ανέφερε στο The Arab Weekly πως ένα σμήνος μαχητικών εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων στην αλ Ουατίγια, που η Τουρκία θέλει ως βάση για μαχητικά F-16, drones Bayraktar TB2 και Anka-S, υποστηριζόμενα από συστήματα αεράμυνας MIM-23 Hawk. Ο απόστρατος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε πως εννιά πλήγματα είχαν στόχο χώρο (αν Ναντάμπ) στη βάση, όπου οι Τούρκοι είχαν το αρχηγείο τους από τον Μάιο. Επίσης στοχεύτηκαν συστήματα αεράμυνας Sungur, ραντάρ, και συστήματα παρεμβολών που είχαν εγκαταστήσει οι Τούρκοι. Προηγουμένως ακτιβιστές σε παραθαλάσσιες πόλεις είχαν ανεβάσει βίντεο με τουρκικά οχήματα φορτωμένα με εξοπλισμό αεράμυνας να κινούνται προς την αλ Ουατίγια, περίπου 140 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Δημοφιλή