Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ρεκόρ» νεκρών Ρώσων αναφέρει το Κίεβο, για «επιτυχία» μιλά η Μόσχα

Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.
Stringer . via Reuters

Η Ουκρανία υποστήριξε την Τρίτη ότι οι τελευταίες 24 ώρες ήταν οι πιο φονικές του πολέμου ως τώρα για τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η Μόσχα ρίχνει δεκάδες χιλιάδες επίστρατους και μισθοφόρους σε επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία- με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, να κάνει λόγο για «επιτυχία», ενώ το Κίεβο περιμένει μια μεγάλης έκτασης ρωσική επίθεση και ζητάει από τη Δύση να αυξήσει και να επιταχύνει τη στρατιωτική βοήθειά της.

«Αυτή τη στιγμή, οι μάχες εξελίσσονται με επιτυχία στις ζώνες» του Μπαχμούτ και του Βουλεντάρ, δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος μιας συνεδρίασης με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου του. Ο Σόιγκου επικαλέσθηκε την πρόσφατη κατάληψη επτά τοποθεσιών στο Σολεντάρ, πόλη γειτονική του Μπαχμούτ απ′ όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν τον Ιανουάριο.

Ο Σοϊγκού προειδοποίησε εξάλλου τη Δύση να μην αυξήσει τη βοήθειά της προς την Ουκρανία, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να οδηγήσει «σε απρόβλεπτο επίπεδο κλιμάκωσης» της σύγκρουσης. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Για να το κάνουν αυτό, έχουν αρχίσει να προμηθεύουν με βαριά επιθετικά όπλα την Ουκρανία και να την καλούν ανοιχτά να καταλάβει τα εδάφη μας. Στην πραγματικότητα, τέτοια βήματα παρασύρουν χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτο επίπεδο κλιμάκωσης», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αύξησαν την εκτίμησή τους για τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών κατά 1.030 τη νύχτα, στους 133.190, και περιέγραψαν την αύξηση αυτή ως τη μεγαλύτερη στον πόλεμο μέχρι τώρα. Επίσης, είπαν ότι καταστράφηκαν 25 ρωσικά άρματα μάχης στις τελευταίες δύο ημέρες.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν από τις αρχές του Ιανουαρίου να αρχίσουν ξανά μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη ελεγχόμενων από την Ουκρανία εδαφών στο Ντονέτσκ, μα μέχρι τώρα έχουν σημειώσει μικρή επιτυχία, καθώς έχουν έλλειψη σε πυρομαχικά και μονάδες ελιγμού που απαιτούνται για μια επιτυχημένη επίθεση.

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει ένα κύμα αποπομπών Ουκρανών αξιωματούχων στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς- το μεγαλύτερο κύμα αλλαγών στην ουκρανική ηγεσία από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, είπε πως οι αλλαγές προσωπικού στα σύνορα και στο μέτωπο θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές προσπάθειες, ωστόσο δεν αποσαφήνισε τι θα γίνει με τον υπουργό Άμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε ανακοινωθεί ότι θα αντικατασταθεί, μα τη Δευτέρα αναφέρθηκε ότι δεν θα γίνονταν αλλαγές μέσα στην εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πήγαινε στην αρχική σελίδα