Πολωνία: Κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 40 εκατ. ευρώ

Αυτό ήταν μεγάλο χτύπημα στο εγκληματικό δίκτυο, έχασε πολλά χρήματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής, Άννα Μιχάλσκα.
To λιμάνι της Γντίνια στην Πολωνία.
To λιμάνι της Γντίνια στην Πολωνία.
Anadolu Agency via Getty Images

Σχεδόν 440 κιλά κοκαΐνης, αξίας περίπου 40,2 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκντίνια, στη Βαλτική, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής συνοριοφυλακής.

Συγκεκριμένα, κοκαΐνη ήταν κρυμμένη σε ένα φορτίο που εστάλη από τη Χιλή με εμπορευματοκιβώτια με ξύλινες πλάκες δαπέδου από τη Βολιβία, όπως διευκρίνισε η συνοριοφυλακή.

«Ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κοκαΐνη ήταν εξαιρετικά καθαρή», δήλωσε η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Άννα Μιχάλσκα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info. «Αυτό ήταν μεγάλο χτύπημα στο εγκληματικό δίκτυο, έχασε πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 46χρονου από την περιφέρεια Μαζοβέτσκι και ανήγγειλαν πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατασχέθηκαν 303 τόνοι κοκαΐνης το 2021, ποσότητα άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία ήταν οι χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες κατασχέσεις αυτής της ουσίας, της δεύτερης πιο ευρέως χρησιμοποιούμενης στην Ευρώπη μετά την κάνναβη, εκείνη τη χρονιά.

Το 2020, οι πολωνικές αρχές ανακοίνωναν την κατάσχεση ποσότητας- ρεκόρ τριών τόνων κοκαΐνης στην Γκντίνια, κρυμμένης μέσα σε βαρέλια με κατεψυγμένο πολτό ανανά.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)