Πόρος: Απομακρύνεται το σενάριο της κατασκοπείας για τους Τούρκους συλληφθέντες

Τι υποστήριξαν για τη βιντεοσκόπηση των εγκαταστάσων του Πολεμικού Ναυτικού με drone.
Eurokinissi

Στα δικαστήρια του Πειραιά οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή το πρωί του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου βιντεοσκόπησαν με drone, μεταξύ άλλων, και ένα τμήμα του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού, στον Πόρο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, πρόκειται για έναν 58χρονο συνταξιούχο οδοντίατρο και έναν 48χρονο έμπορο συστημάτων κουζίνας, οι οποίοι με δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού έχουν προγραμματίσει ταξίδι σε διάφορα σημεία της χώρας μας, για τα οποία μάλιστα σε προγενέστερο χρόνο έχουν κάνει κρατήσεις σε καταλύματα με τα πραγματικά στοιχεία τους. Αναλύοντας το υλικό του drone, οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν πως οι δύο συλληφθέντες είχαν βιντεοσκοπήσει τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού από ύψος πενήντα μέτρων και μόνον για ενενήντα δευτερόλεπτα. Οι ίδιοι υποστήριξαν, κατά την εξέτασή τους, πως αγνοούσαν πως πρόκειται για απαγορευμένη ζώνη.

Περιέγραψαν με λεπτομέρειες το ταξίδι τους λέγοντας πως ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου από την Κωνσταντινούπολη, πήγαν οδικώς στη Σμύρνη και πέρασαν με πλοίο στη Χίο. Το ίδιο βράδυ έφυγαν ακτοπλοϊκώς για Πειραιά, έφθασαν νωρίς το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου και οδήγησαν μέχρι τον Γαλατά και πέρασαν στον Πόρο. Στις 16 Σεπτεμβρίου έφυγαν από το νησί, έμειναν μία νύχτα στο Ναύπλιο και την επομένη έφθασαν στη Μονεμβασιά, όπου και συνελήφθησαν. Στα πλάνα τους, έχοντας ήδη κάνει τις σχετικές κρατήσεις δωματίων, ήταν να επισκεφτούν το Γύθειο, τη Μάνη, την Πρέβεζα, την Πάργα, το Μέτσοβο και την Αλεξανδρούπολη και στις 27 Σεπτεμβρίου να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.Κατά τη σύλληψή τους στην κατοχή τους βρέθηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δύο ψηφιακές κάμερες, κάρτες μνήμης, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και τρία κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν και ερευνώνται.

Πηγές της HuffPost από τη Λεωφόρο Κατεχάκη αναφέρουν ότι από τη στάση των δύο συλληφθέντων και τις κινήσεις τους απομακρύνεται το σενάριο να πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο κατασκοπείας, και πως αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία επειδή αυτήν προβλέπει ο ποινικός κώδικας σε περίπτωση φωτογράφισης - βιντεοσκόπησης στρατιωτικής εγκατάστασης. Αναφέρουν χαρακτηριστικά, μάλιστα, πως δεν επιχείρησαν να απαθανατίσουν ούτε θέσεις πολεμικών σκαφών ούτε μάχιμες εγκαταστάσεις.

Δημοφιλή