Πως η Amazon και η Barnes and Noble προωθούν το μανιφέστο του Χίτλερ «Ο Αγών μου»

Το βιβλίο πωλείται προς 14,88 δολάρια - ένας αριθμός με ιδιαίτερη σημασία στους «ακόλουθους» του.
Michael Dalder / Reuters

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της λιανικής πώλησης βιβλίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Amazon, Barnes and Noble, Walmart και Books-A-Million, πωλούν το βιβλίο - μανιφέστο «Ο Αγών μου» (Mein Kampf), του Αδόλφου Χίτλερ, με τιμή 14,88 δολάρια - ένας αριθμός με ιδιαίτερη σημασία στους «ακόλουθους» του, ενώ και η περιγραφή του, στους ιστότοπους των συγκεκριμένων εταιρειών, δίνει μάλλον την εντύπωση, πως έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Φύρερ.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Η.Π.Α. δεν απαγόρευσαν ποτέ την πώλησή του βιβλίου του Χίτλερ, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αμερικανοί στρατιώτες πολεμούσαν εναντίον των Ναζί. Βέβαια τα βιβλιοπωλεία απέφευγαν ως επί το πλείστον, την διάθεση του, καθώς χαρακτηρίζεται για την προπαγάνδα υπέρ του Ναζισμού.

Ο αριθμός 1488 χρησιμοποιείται συνήθως στους κύκλους των νεοναζί για να μεταδώσει την πίστη στην λευκή υπεροχή. Δεκατέσσερα είναι μια αναφορά στο σύνθημα «14 λέξεις»: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά». Ογδόντα οκτώ αντιπροσωπεύουν το “Heil Hitler” (H είναι το όγδοο γράμμα στο αλφάβητο).

Η τιμή των 14,88 δολαρίων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια παράξενη σύμπτωση αν η περιγραφή του προϊόντος δεν παρέπεμπε σε μια ενθουσιώδη υποστήριξη της ρατσιστικής ιδεολογίας του Χίτλερ:

«Το βιβλίο αυτό έχει δείξει τον δρόμο για μία μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του υπέροχου πεπρωμένου μας ως ανθρώπινα είδη αυτής της φυλής στον πλανήτη μας. Μας δείχνει ότι δεν πρέπει να δούμε τη φύση από την άποψη του καλού ή του κακού, αλλά με τρόπο αδιόρατο. Περιγράφει τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως λαός και ως φυλή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Φύση δεν συγχωρεί την αδυναμία και ότι η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι αυτό που είναι, ανεξάρτητα από το πόσο κακό μπορεί να φανεί ή πόσο δύσκολα μπορεί να απεικονιστεί. Αυτό το βιβλίο δείχνει τα θεμέλια της Λευκής Αντίστασης και του Λευκού Εθνικισμού. Είναι το θεμέλιο και ο σπόρος για τη διατήρηση της φυλής μας».

Οι Amazon, Barnes και Noble, και Books-A-Million δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Ένας εκπρόσωπος της Walmart δήλωσε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost US, ότι «αυτό το βιβλίο δεν έχει θέση στον ιστότοπό μας και έχει αφαιρεθεί». Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκε στην περιγραφή του βιβλίου ένα τέτοιο ναζιστικό μήνυμα στην ιστοσελίδα τους.

Οσο για την Amazon, παρά το γεγονός πως υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που δεν επιτρέπουν την πώληση προϊόντων που «προωθούν, υποκινούν ή δοξάζουν μίσος, βία, φυλετική, σεξουαλική ή θρησκευτική μισαλλοδοξία ή προωθούν οργανισμούς με τέτοιες απόψεις», στο παρελθόν έχει επανειλημμένως εμπλακεί το όνομα της σε αντίστοιχες πωλήσεις.

Στο βιβλίο «Ο Αγών μου», θα βρεί κανείς ένα επιπλέον σχόλιο στον ιστότοπο της Amazon, που λέει, «Το ο Αγών μου, τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζεται ως τίποτα περισσότερο από ένα Αντισημιτικό κείμενο, αν και μόνο το 6% αυτού κάνει αναφορά στους Εβραίους, Το υπόλοιπο αναφέρεται στις ιδέες και πεποιθήσεις του Χίτλερ για ένα σπουδαιότερο έθνος καθώς και τον τρόπο για την δημιουργία αυτού».

Πηγή: HuffPost US

Δημοφιλή