Πώς η «ανοιξιάτικη μανία» επηρεάζει τα άτομα με διπολική διαταραχή

Μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή τους.
Maya Karkalicheva via Getty Images

Ο ερχομός της άνοιξης συνοδεύεται συνήθως με πιο ζεστό καιρό και πιο φωτεινά βράδια, για αυτό και η εποχή αυτή είναι συχνά συνώνυμη με την αισιοδοξία και τη γαλήνη.

Ωστόσο για ορισμένους ανθρώπους, η άνοιξη μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα συναισθήματα. Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην «ανοιξιάτικη μανία», ή σε μανιακά επεισόδια κατά την άνοιξη.

Η Claudia Skowron, επαγγελματίας ιατρική σύμβουλος στο Ιλινόις, δήλωσε στο Business Insider ότι οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή εναλλάσσονται μεταξύ μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Είπε ότι τα μανιακά επεισόδια διαρκούν συνήθως μια εβδομάδα ή και περισσότερο και χαρακτηρίζονται από «αγωνιώδεις σκέψεις, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, παρορμητικότητα, ευερεθιστότητα και γρήγορη ομιλία».

Ο λόγος που η άνοιξη μπορεί να προκαλέσει μανιακά επεισόδια σε άτομα με διπολική διαταραχή είναι επειδή είναι πιο ευαίσθητα στο φως και στις αλλαγές του κιρκαδικού ρυθμού, δήλωσε η Skowron.

«Όχι μόνο αρχίζουμε να έχουμε περισσότερο φως της ημέρας με φυσικό τρόπο μόνο και μόνο λόγω της περιστροφής της Γης, αλλά σε πολλά μέρη της γης, έχουμε επίσης θερινή ώρα, η οποία προσθέτει επιπλέον ώρες φωτός», είπε. «Όλα αυτά συμβαίνουν πραγματικά πολύ γρήγορα και δημιουργούν αυτή την κακή ευθυγράμμιση».

Ενώ η θερινή ώρα επηρεάζει την υγεία πολλών ανθρώπων, η Skowron δήλωσε ότι τα συμπτώματα σε άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Μοιράστηκε τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει τους πελάτες και τους συναδέλφους της για την εποχή, η οποία, όπως είπε, διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν απειλητική για τη ζωή συμπεριφορά

Η Skowron δήλωσε ότι το χειρότερο σενάριο για έναν ασθενή είναι η αυτοκτονία, επειδή υπάρχει «στην πραγματικότητα μια σημαντική αύξηση των μανιακών επεισοδίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοκτονία την άνοιξη».

Τα μανιακά επεισόδια προκαλούν παρορμητικότητα και οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή δεν υποβάλλονται σε θεραπεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τάσεων αυτοκτονίας. «Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο», τόνισε.

Η Skowron δήλωσε ότι έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τους ψυχιάτρους που εργάζονται με τους ασθενείς της και ότι μερικές φορές υπάρχει μια «προσωρινή αύξηση» των φαρμάκων κατά την άνοιξη.

Οι ασθενείς μαθαίνουν να εντοπίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια

Μία από τις καλύτερες άμυνες κατά της ανοιξιάτικης μανίας είναι να παρατηρείτε τα μοτίβα συμπεριφορών σας, δηλώνει η Skowron. «Εάν υπάρχει ιστορικό προβλημάτων κατά την άνοιξη στο παρελθόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ξανά», είπε. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο έχει ιστορικό παρορμητικής συμπεριφοράς, μπορεί να του ζητήσει να κάνει μια λίστα με τις πιθανές αλλαγές που βιώνει. Πέφτουν για ύπνο αργότερα από ότι συνήθως; Έχουν ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας; Αυτά τα check-in μπορούν να τους βοηθήσουν στην πρόληψη και να λάβουν θεραπεία πριν από κάποιο επεισόδιο, είπε.

Με τους πελάτες που βιώνουν ανοιξιάτικη μανία κάθε χρόνο, η Skowron τους βοηθά να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τον μετριασμό των συμπτωμάτων. «Ίσως αυτό να είναι διακοπές, ίσως αυτό να είναι η ενασχόληση με κάποιο νέο χόμπι για να κατευθύνουμε αυτή την ενέργεια σε κάτι άλλο που μπορεί να είναι πιο παραγωγικό», είπε.

Ο ύπνος είναι το κλειδί

Για τη μείωση των συμπτωμάτων κατά την άνοιξη, η Skowron είπε ότι δίνει έμφαση σε μια συνεπή ρουτίνα ύπνου.

«Ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας όταν πρόκειται για διαταραχές της διάθεσης». είπε. «Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας να δημιουργείτε υγιείς ρουτίνες ύπνου - να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί».

Συνιστά στους ασθενείς να επενδύσουν σε συμπληρώματα όπως η μελατονίνη, κουρτίνες συσκότισης ή μια καλή μάσκα ύπνου, αν έχουν πρόβλημα με τον ύπνο ή το ξύπνημα.

Ταυτόχρονα, προσέχει να μην προδικάζει υπερβολικά ένα μανιακό επεισόδιο για έναν ασθενή, «γιατί περιέργως, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα τέτοιο επεισόδιο», είπε. Επικεντρώνεται στο να παρέχει στους ασθενείς την εκπαίδευση και τους πόρους που χρειάζονται για να εντοπίζουν τα συμπτώματα και να προσθέτουν βάσεις στη ζωή τους, «αλλά και να εξασφαλίζουμε ότι δεν τροφοδοτούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Τα άτομα με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν μεγάλο στίγμα και η Skowron δήλωσε ότι δεν είναι ποτέ καλό να υποθέτουμε ότι κάποιος θα υποστεί ένα μανιακό επεισόδιο μόνο και μόνο λόγω της διάγνωσής του. «Είναι καλύτερα το να βλέπουμε εβδομάδα με εβδομάδα πού βρισκόμαστε», είπε.