Πώς μια έκλειψη 62 δευτερολέπτων μπορεί να αλλάξει για πάντα μια μικρή πόλη της Αυστραλίας

Μια εκλειψη ηλίου διάρκειας ενός λεπτού ενδέχεται να αποδειχθεί κομβική.
STRINGER via Reuters

Η στιγμή που η μικρή πόλη Έξμαουθ στη Δυτική Αυστραλία βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω μιας σπάνιας ολικής έκλειψης ηλίου προκάλεσε ενθουσιασμό στους «κυνηγούς εκλείψεων» που είχαν σπεύσει εκεί: Πάνω από 20.000 άτομα πανηγύρισαν καθώς η Σελήνη κάλυψε τον Ήλιο για 62 δευτερόλεπτα, με κάποιους να συγκινούνται εμφανώς.

Οι προετοιμασίες για το γεγονός αυτό γίνονταν εδώ και χρόνια στη μικρή πόλη, των περίπου 3.000 κατοίκων.

Όπως αναφέρει το 9News, το Έξμαουθ βυθίστηκε για λίγο στη σιωπή, για να ακολουθήσουν χειροκροτήματα. Η Νταρλίν Όλστον, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι είχαν προηγηθεί χρόνια προετοιμασιών για την υποδοχή των επισκεπτών- μεταξύ των οποίων και η κατασκευή μιας ειδικής πλατφόρμας και η προμήθεια ειδικών γυαλιών.

Η συγκεκριμένη έκλειψη χαρακτηρίζεται ως «υβριδική», και, παρά τη μικρή της διάρκεια, ελπίζεται πως θα αλλάξει την περιοχή, φέρνοντας «έκρηξη» του τουρισμού. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, η πόλη είχε πιθανότατα την καλύτερη θέα της έκλειψης.

Η περιοχή (Νινγκαλού) προσπαθεί να ενισχύσει τον τουρισμό που σχετίζεται με την έκλειψη διοργανώνοντας διάφορα δρώμενα, μεταξύ των οποίων μουσικές εκδηλώσεις, εκδρομές, μαθήματα φωτογραφίας και αστρονομίας κ.α. Επίσης, η τοπική κοινότητα Μπαϊγιούνγκου έχει διοργανώσει ένα φεστιβάλ (Jamba Nyinayi), με μουσική, χορούς φαγητό ιθαγενών κ.α.

Το Έξμαουθ είναι περίπου 1.250 χλμ από το Περθ και γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά στην Παπούα Νέα Γουϊνέα παρά στο Σίδνεϊ ή τη Μελβούρνη. Ωστόσο, χάρη στη μεγάλη προσέλευση επισκεπτών για την έκλειψη, τοπικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι νέοι τουρίστες θα αγαπήσουν την περιοχή και θα την κάνουν πιο γνωστή. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η Δυτική Αυστραλία φαίνεται να έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, καθώς επελέγη από το CNN Travel για τη λίστα των καλύτερων προορισμών για το 2023. Ένα από τα μεγαλύτερα «ατού» της είναι η Ακτή Νινγκαλού- ενώ η πολιτεία έχει δαπανήσει 20 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για αναβάθμιση των υποδομών για την έκλειψη.

Δημοφιλή