Πώς η ελληνική φέτα επηρεάζει ακόμα και τις συζητήσεις για το Brexit

Πώς η ελληνική φέτα επηρεάζει ακόμα και τις συζητήσεις για το Brexit
HandmadePictures via Getty Images

Η ελληνική φέτα, το ζαμπόν Πάρμας, το γαλλικό κονιάκ και οι μπύρες του Βελγίου θεωρούνται το νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, αφού η Ευρώπη απαιτεί από το Λονδίνο να υιοθετήσει μια νομοθεσία η οποία θα διασφαλίζει την ονομασία προέλευσης, κάτι που έτσι κι αλλιώς ισχύει για τις χώρες κράτη-μέλη.

Την εβδομάδα που πέρασε μάλιστα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι το νέο εμπόδιο έρχεται μετά από περίοδο συνεχών συγκρούσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βρετανία σχετικά με το δορυφορικό σύστημα Galileo. Ο Μπαρνιέ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτό και της ζήτησε να συμμορφωθεί.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για το αν οι Βρετανοί σκοπεύουν να παρέχουν προστασία στις γεωγραφικές ενδείξεις μιας χώρας στην αγορά τους μετά το Brexit», σχολιάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέφερε πως «η απαραίτητη εθνική (βρετανική) νομοθεσία θα πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη που παρέχεται από το δίκαιο της Ένωσης.

Ο Hosuk Lee-Makiyama, πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στην παγκόσμια οργάνωση εμπορίου, τόνισε ωστόσο πρόσφατα ότι πολλές φορές το θέμα των προστατευόμενων προϊόντων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ′ ότι πρέπει.

«Η πιθανότητα εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει οικονομικό συμφέρον από τη δική του σαμπάνια ή από τη δική του φέτα είναι σχεδόν μηδενική», συμπλήρωσε.

«Σαφώς πρόκειται για ένα νομικό και τεχνικό ζήτημα που δεν είναι απλό, αλλά δεν συμφωνώ με τις διαστάσεις που έχει πάρει. Είναι πράγματι ένα από τα θέματα στα οποία έχουμε δείξει μεγάλη ευελιξία, αλλά έχουμε πάντα συμβιβασμούς στην τελική ολοκλήρωση», εξήγησε στη συνέχεια.

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη δήλωσε: «H αποχώρησή μας από την ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε φιλόδοξες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, υποστηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες και τους παραγωγούς μας ώστε να πουλούν περισσότερα βρετανικά τρόφιμα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογής υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής σε προσιτές τιμές».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 3.000 προστατευόμενα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προστατεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tα ειδικά καθεστώτα για τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελούσαν ανέκαθεν αφορμή για σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Πρόσφατα οι Βρυξέλλες συγκρούστηκαν με το Μεξικό εξαιτίας ενός τυριού. Η ΕΕ επέμενε πως το όνομα «manchego» θα πρέπει να ισχύει μόνο για τυρί προβάτων από την κεντρική Ισπανία, ενώ το Μεξικό προέβαλε το δικαίωμά του να πουλά «manchego» από αγελαδινό γάλα.

Δημοφιλή