ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2018 21:10 EET | Updated 29/01/2020 14:29 EET

Πώς η κάνναβη θα σώσει μια μικρή πόλη στη Νέα Ζηλανδία

Και είναι τα σχέδια μιας επιχείρησης αρκετά;

daboost via Getty Images

Μερίδιο στην πίτα της αγοράς κάνναβης ζητούν να λάβουν οι μεγαλύτερες εταιρείες στη Νέα Ζηλανδία, την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νομιμοποίηση της παραγωγής φαρμακευτικής μαριχουάνας. Μάλιστα τα επιχειρηματικά τους σχέδια αποκτούν μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αναλογίζονται τα κέρδη που έχουν αποκομίσει δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μία από τις εταιρείες αυτές αγωνίζεται μεταξύ άλλων και για τη διάσωση της πόλης Ρουατορία στη Νέα Ζηλανδία που έχει πληθυσμό μόλις 750 άτομα.

Η ιδιοκτήτρια του μοναδικού καφέ που υπάρχει στην επαρχία, Ντονέτε Κουπένγκα, εξηγεί στους New York Times  πώς η ανεργία ανάγκασε δεκάδες συμπολίτες της να μεταναστεύσουν ώστε να καταφέρουν να ζήσουν. Με αφορμή τις εν λόγω αντιξοότητες, η Κουπένγκα, όπως και πλήθος άλλων κατοίκων της Ρουατορία και άλλων κοντινών πόλεων, αποφάσισαν να γίνουν μέτοχοι στην Hikurangi Cannabis, μια start up επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους Μανού Κάντι και Πανάπα Εχο σε μια γειτονική περιοχή. Όπως οι ίδιοι εξηγούν, στόχος τους είναι να δημιουργήσουν πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας στη Νέα Ζηλανδία τα επόμενα δύο χρόνια.

Εκτός όμως από την κερδοφορία, οι ιδρυτές της επιχείρησης έχουν κι έναν μακροπρόθεσμο στόχο. Να εξασφαλίσουν οικονομικά τους Μαορί, τους αυτόχθονες της Νέας Ζηλανδίας που μεταξύ άλλων αποτελούν και το 95% του πληθυσμού της Ρουατορία. «Οι ιθαγενείς εδώ είναι άλλωστε οι βασικοί παίκτες στην καλλιέργεια κάνναβης», δήλωσε ο 54χρονος Ρόμπιν Τόμσον, καλλιεργητής που εργάζεται για την Hikurangi Cannabis.

Η Ρουατορία που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας απέχει δύο περίπου ώρες με το αυτοκίνητο από την μεγαλύτερη πόλη Γκίσμπορν. Η γραμμή για την σταθερή τηλεφωνία είναι ασταθής, η μόνη τράπεζα που λειτουργούσε έκλεισε το 2015, ενώ δεν υπάρχει ούτε βενζινάδικο. Οι θέσεις εργασίας έχουν αφανιστεί και όσοι έχουν μείνει στην περιοχή ασχολούνται με τη γεωργία και τη δασοκομία. Η ανεργία αγγίζει το 15%, ενώ οι μισθοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί.

Οι κάτοικοι της περιοχής παραδέχονται πως όντως η επιχείρηση Hikurangi Cannabis αποτέλεσε ένα κίνητρο γι′ αυτούς, ενώ οι ιδρυτές της επισημαίνουν πως πούλησαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετοχές στους ντόπιους.

«Όλοι λένε πως θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αν δεν έχουν δουλειά. Δημιουργούμε λοιπόν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους», σχολιάζει ο 45χρονος Κάντι σημειώνοντας πως αυτή την ώρα η start up απασχολεί δέκα άτομα ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θέλει να προσφέρει 120 τουλάχιστον θέσεις εργασίας στους κατοίκους της Ρουατορία.

Η Hikurangi Cannabis αυτή τη στιγμή μπορεί να πουλήσει το προϊόν της στο εξωτερικό μόνο για έρευνα και κλινικές δοκιμές, ενώ αναμένει τη νομιμοποίησης της παραγωγής στη χώρα για να εφαρμόσει τα σχέδια της. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να περάσει το νομοσχέδιο μέχρι το Μάρτιο του 2019 αν και υπολογίζεται πως ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020.