Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την παραλλαγή Όμικρον

Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή.
Φωτο αρχείου
via Associated Press
Φωτο αρχείου

Η απάντηση είναι απλή: Με τον ίδιο τρόπο που προστατευόμαστε από την COVID-19 που προκαλείται από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή: Εμβολιαζόμαστε αν δεν το έχουμε κάνει ήδη και κάνουμε την τρίτη δόση εάν πληρούμε τις προϋποθέσεις. Παράλληλα ας ενισχύσουμε άλλα μέτρα που μπορεί να έχουμε «χαλαρώσει», όπως να φοράμε μάσκα και να αποφεύγουμε τα πλήθη.

Παρά την προσοχή που έχει τραβήξει η Όμικρον, η συντριπτική αιτία λοιμώξεων και θανάτων σε πολλά μέρη παραμένει η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

«Η Δέλτα είναι ο πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Η Όμικρον είναι μια αβέβαιη απειλή», δήλωσε στο Associated Press ο Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Αν και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα.

Μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την Όμικρον αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε περισσότερα στρώματα προστασίας, λέει η Δρ Τζουλί Βαισαμπαγιάν της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ταξίδια και τις συγκεντρώσεις.

Ένα ενισχυτικό εμβόλιο είναι ένα από αυτά τα επίπεδα. Η τρίτη δόση πυροδοτεί μια μεγάλη αύξηση στα αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό. Ακόμα κι αν τα αντισώματα δεν αποδειχθούν τόσο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον όσο είναι έναντι άλλων παραλλαγών, η ύπαρξη περισσότερων μπορεί να μας βοηθήσει ― και εννοείται βοηθάει στην ενίσχυση της προστασίας έναντι της Δέλτα.

Εκτός από την χρήση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού και τη βελτίωση του αερισμού, τα rapid και μοριακά τεστ κορονοϊού είναι ένα άλλο προστατευτικό βήμα. Συνιστώνται για οποιονδήποτε έχει συμπτώματα COVID-19 ή έχει εκτεθεί δυνητικά στον ιό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διασφάλιση της ασφάλειας πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις, ακόμα κι αν όλοι οι συμμετέχοντες έχουν εμβολιαστεί, λέει η Βαισαμπαγιάν.