Πώς να απαλλαγείς μια για πάντα από το άγχος!

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Όταν οι πιέσεις της καθημερινότητας σε πολιορκούν στενά, διάλεξε να μην υποκύψεις στο άγχος. Η #1 βραβευμένη συγγραφέας των βιβλίων Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και life coach Τζιλ Δούκα μας εξηγεί τα βήματα.

Το λέμε άγχος, στρες, θηλιά στον λαιμό, βάρος στην καρδιά, γροθιά στο στομάχι. Το δεδομένο είναι ότι μιλάμε για ένα τρομερά αρνητικό συναίσθημα, το οποίο κατακλύζει τους πάντες.

Οι άνθρωποι λένε: «Πω πω έχω φοβερό άγχος, έχω φοβερό άγχος!»

Γνωρίζεις ότι μπορείς να επιλέξεις να μην έχεις;

Το συγκεκριμένο αρνητικό συναίσθημα δημιουργεί απίστευτα μπλοκαρίσματα εσωτερικά στο σώμα μας, απίστευτες αρρώστιες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρούμε τρόπους να το τιθασέψουμε.

Το στρες είναι φόβος. Φόβος απέναντι στις αλλαγές της ζωής. Φοβόμαστε ότι δε θα πάνε τα πράγματα όπως πιστεύουμε εμείς ότι πρέπει να πάνε. Ο Τζακ Κάνφιλντ, ο νούμερο ένα coach της Αμερικής, ορίζει ως ακρωνύμιο τον φόβο: «Fear: Fantasized Emotions Appearing Real». Δηλαδή είναι κάτι φανταστικό που έχω εγώ, ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο εγώ το έχω στήσει στο δικό μου κεφάλι.

Ο φόβος είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει.

Είναι κάτι που το έχω κατασκευάσει εγώ στο μυαλό μου. Αυτό που κάνει το άγχος είναι να παίρνει την κατάσταση και, από τόση που είναι, να τη διογκώνει και να την κάνει τεράστια. Κάνει φοβερά καλή δουλειά το Εγώ μας σε αυτή τη φάση. Θα σου πω, όμως, πως ελέγχουμε τρία πράγματα στη ζωή μας, τίποτε άλλο.

Μόνο τρία πράγματα: τις σκέψεις μας, τα λόγια μας και τις πράξεις μας.

Δεν μπορεί κανένας άλλος να ελέγξει τις σκέψεις σου, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αρρώστια ούτε η εφορία ούτε τα χρέη ούτε η ΔΕΗ. Κανένας δεν μπορείς να ελέγξει το μυαλό σου.

Μόνο εσύ.

Πάμε, λοιπόν, να αναλάβουμε 100% την ευθύνη για τη ζωή μας και 100% την ευθύνη για τις σκέψεις. Τις σκέψεις μας και το άγχος μπορούμε να τα τιθασέψουμε και να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε εμείς. Εδώ βοηθάει πάρα πολύ ένας πολύ καλός coach. Είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε πάρα πολύ εντατικά στην Global Academy of Coaching.

Την ώρα που σου μιλάει το Εγώ, θα πάρεις μια απόφαση. Αυτή τη στιγμή αποφασίζω να νιώσω εσωτερική ηρεμία και να έχω πίστη πως όλα θα πάνε καλά. Επειδή το άγχος, τελικά, είναι η βάση της απιστίας. Μιλάω για το γεγονός ότι δεν έχουμε πίστη πως το σύμπαν, ο Θεός, ξέρει καλύτερα για εμάς ποιο είναι αυτό που πρέπει να συμβεί.

Η πίστη, λοιπόν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλα γίνονται ακριβώς όπως πρέπει να γίνουν. Άρα, μόλις αρχίσει το Εγώ να μιλάει, ακούς τι λέει και το ευχαριστείς γι’ αυτό που λέει.

Και μετά επιλέγεις το συναίσθημα που θέλεις να νιώθεις. Απελευθερώνεις τις αρνητικές σκέψεις. Παίρνεις μια ή περισσότερες βαθιές ανάσες. Κάθισε ένα λεπτό στην άκρη να σκεφτείς: Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Θα επιβιώσεις; Ναι, θα επιβιώσεις. Τι θα γίνει; Θα βρεις μια λύση!

Ανάλαβε 100% την ευθύνη για τη ζωή σου. Μίλα στο Εγώ, το οποίο φοβάται την αλλαγή, αγάπησέ το και απελευθέρωσε τη σκέψη σου.

Ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν υπάρχει περίπτωση ο Θεός, το σύμπαν, όπου πιστεύεις, να σου στείλει κάτι το οποίο δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Ποτέ. Πίστη, λοιπόν.

1. Μόλις ξεκινάς να αγχώνεσαι για τις επόμενες μέρες, ρώτα τον εαυτό σου: Ποιος μιλάει τώρα; To Εγώ ή ο Ανώτερος Εαυτός μου; Μπορείς να τα διαχωρίσεις από το γεγονός ότι τo Εγώ φοβάται την αλλαγή και συμπεριφέρεται σαν παιδί, ενώ ο Ανώτερος Εαυτός σου παίρνει την ευθύνη και συμπεριφέρεται ως ενήλικας. Επίσης, το Εγώ σε κάνει να αισθάνεσαι αρνητικά συναισθήματα, ενώ ο Ανώτερος Εαυτός σου θετικά.

2. Μόλις καταλάβεις ότι μιλάει το Εγώ σου, πες: «Σε ευχαριστώ και σε αγαπάω, αλλά τώρα επιλέγω να έχω ψυχική υγεία και γαλήνη» ή όποιο άλλο θετικό συναίσθημα.

3. Πάρε 4 βαθιές ανάσες.

4. Δες στο μυαλό σου την κατάσταση να εξελίσσεται με τον ιδανικό για εσένα τρόπο.

Πες δυνατά: «Έχω πίστη»

Θα τα κατεφέρεις!

Τζιλ Δούκα, MBA, PCC

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ: https://bit.ly/2OwQKVz