ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2019 07:25 EEST | Updated 10/05/2019 07:25 EEST

Πώς σώθηκαν τρία λιοντάρια από μία άθλια ζωή στην Αλβανία

Ο Ζακού και οι δύο γιοί του ήταν φυλακισμένοι σε ανήλιαγο κλουβί από πλακάκια.

Florion Goga / Reuters
Ο Λένσι έχει ανακτήσει την όρασή του στο μολυσμένο μάτι του, μετά από μια εγχείριση, αν και ποτέ δεν θα είναι τέλεια η όρασή του.

Ο Ζακού, ο Λένσι και ο Μπόμπι είναι τρία λιοντάρια. Οταν εντοπίστηκαν σε άθλια κατάσταση, σε ιδιωτικό αλβανικό ζωολογικό κήπο, ξεσηκώθηκε σάλος και η αλβανικη κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διατάξει τη διάσωση τους. Ετσι  ξεκίνησαν για το ταξίδι τους, σε ένα μεγάλο ολλανδικό κέντρο για αιλουροειδή, την Τρίτη 7 Μαϊου 2019, από όπου ελπίζουμε να επιστρέψουν στην άγρια ​​φύση.

Εικόνες του υποσιτισμένου Λένσι, με ένα μολυσμένο, κοκκινισμένο και μισοκλεισμένο μάτι, που εμφανίστηκαν σε μια βρετανική εφημερίδα τον περασμένο Οκτώβριο, πίεσαν την αλβανική κυβέρνηση για τη διάσωση των άγριων ζώων.

ASSOCIATED PRESS

Τα τρία λιοντάρια είναι - ένας πατέρας και οι δίδυμοι γιοι του - φυλάσσονταν σε ζωολογικό κήπο στο Φίερι, στη νότια Αλβανία, σε μικρά κλουβιά χωρίς φυσικό φως, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν διαρκείς παθήσεις των νεφρών, του δέρματος και των δοντιών.

«Αν ανακάμψουν, όπως ελπίζουμε, τότε ίσως θα πάνε στη Νότια Αφρική όπου έχουμε ένα μεγάλο κέντρο περίθαλψης», δήλωσε η Γιοάνα Ντάνγκλερ της ομάδας προστασίας ζώων Four Paws.

Florion Goga / Reuters

Ο υπουργός περιβάλλοντος Μπλέντι Κλόσι χαρακτήρισε τη δεινή τους κατάσταση ως «επαίσχυντη» και πέρυσι διέταξε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, την αστυνομία και τους αξιωματούχους για την προστασία των ζώων να κατασχέσουν τα λιοντάρια.

GENT SHKULLAKU via Getty Images

Ο ζωολογικός κήπος έκτοτε έκλεισε. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν είχε επίσημη ονομασία ως ζωολογικός κήπος στο εθνικό μητρώο.

Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, οπότε η συνειδητοποίηση της καλής μεταχείρισης των ζώων μπορεί να είναι χαμηλή, δήλωσε η Ντάνγκλερ.

Τα λιοντάρια μεταφέρθηκαν από το Φίερι σε ζωολογικό κήπο στα Τίρανα, όπου οι συνθήκες ήταν καλύτερες, αλλά και πάλι ακατάλληλες για άγρια ​​ζώα, είπε.

«Δεν υπάρχει ήλιος, δεν υπάρχει σκιά, δεν έπεφτε ποτέ βροχή στο δέρμα τους, και αυτό δεν είναι υγιές για ένα άγριο ζώο», είπε, καθώς τα λιοντάρια ήταν φυλακισμένα σε κλουβιά επενδεδυμένα με κεραμικά πλακίδια, με έντονη την οσμή από τα ούρα τους στον χώρο.

 

GENT SHKULLAKU via Getty Images

Ο Λένσι έχει ανακτήσει την όρασή του στο μολυσμένο μάτι του, μετά από μια εγχείριση, αν και ποτέ δεν θα είναι τέλεια η όρασή του.

Ένας αλβανός κτηνίατρος στο ζωολογικό κήπο των Τιράνων δήλωσε ότι τα μικρότερα λιοντάρια μεγάλωσαν μαζί με τον Ζακού, τον 13χρονο πατέρα, και ότι ο ίδιος θα τα φρόντιζε καλά, αλλά τα λιοντάρια θα έχουν καλύτερη ζωή στην Ολλανδία, όπως είπε, καθώς κατόρθωσαν να τα προετοιάσουν με ηρεμία, ώστε να πάρουν το δρόμο για το διήμερο οδικό ταξίδι τους

πηγή: Reuters