Πόσα fake news έχει διαδώσει ο Κυριάκος Βελόπουλος;

Άξιζαν για μια θέση στην Ευρωβουλή;

Η αλήθεια δεν υπάρχει. Το έλεγε ο Πλάτωνας τον 4ο αιώνα π.Χ, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις αλήθειες, τις άφθαρτες μορφές που συγκροτούν την κοινωνία των ιδεών. Οι αλήθειες αποκαλύπτονται μόνο στους σοφούς, σαν σκιές φευγαλέες. Ο Καντ, ο Νίτσε, ο Βιτγκενστάιν, ο Ντεριντά, ο Καστοριάδης και ο Φουκό προχώρησαν στις δικές τους πλατωνικές διασκευές και επανέλαβαν ότι η κατάκτηση της απόλυτης αλήθειας δεν είναι εφικτή. Πώς, όμως, φτάσαμε από τη δυσεύρετη αλήθεια στα fake news του - βασιλιά στο είδος - Ντόναλντ Τραμπ και του Κυριάκου Βελόπουλου, που μπορεί να ανακηρυχθεί ως πρίγκιπας του είδους;

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ξεπέρασε το 4% στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Οι ψηφοφόροι του έδωσαν μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να γνωρίζουν πολλά για τις θέσεις του και για αυτά που σκοπεύει να διεκδικήσει. Αρκέστηκαν στις φωνές του, στον αντιμεταναστευτικό και συχνά ρατσιστικό λόγο του και στις… ψευδείς ειδήσεις, που όπως φαίνεται δίνουν ψήφους σε όσους τις επικαλούνται.

Τα ψεύδη που έχει πει κατά καιρούς είναι πολλά. Ας θυμηθούμε μερικά από τα «καλύτερα»:

Η παραπλάνηση με τον Φραγκούλη Φράγκο για τις Ευρωεκλογές

Για απόπειρα παραπλάνησης των ψηφοφόρων έκανε λόγο ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Στο ευρωψηφοδέλτιο της “Ελληνικής Λύσης” του Κυριάκου Βελόπουλου και στον αριθμό 42, υπάρχει υποψήφιος με το όνομα Φράγκος Εμμανουήλ (Φραγκούλης) του Ιωάννη. Αλλά πρόκειται για συνωνυμία, που ο πρόεδρος του κόμματος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί (επισημαίνει ο γνωστότερος σε όλους μας, στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη).

«Όπως πληροφορήθηκα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κατά τη διανομή ψηφοδελτίων του συγκεκριμένου κόμματος, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τον στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, υπονοώντας ότι συμμετέχω στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο και με εμφανή σκοπό να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους. Υποχρεώνομαι για άλλη μια φορά να δηλώσω ότι ουδεμία σχέση έχω με τον συγκεκριμένο υποψήφιο και προφανώς δεν είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο αυτού του κόμματος», ανέφερε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Δύο fake news σε πέντε λεπτά

Υπάρχει ρεκόρ Γκίνες για τις ψευδείς ειδήσεις; Αν ναι, έχουμε ακόμα μια διάκριση στο διάσημο βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ. Σε ολιγόλεπτη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, κατάφερε να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αφαίρεσαν το “Μακεδονία” από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης». Ήταν λίγο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσπαθώντας να θορυβήσει του κατοίκους της Μακεδονίας για τις «οδυνηρές συνέπειες της προδοτικής συμφωνίας». Φυσικά, καμία επιγραφή του αεροδρομίου δεν ξηλώθηκε. Παραμένει μέχρι σήμερα στην ίδια θέση που βρισκόταν πάντα.

Το μένος για την πΓΔΜ, Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν σταματά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. «Η σημαία του Ίλιντεν γράφει Πιστόλι και Μαχαίρι», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη. Η αλήθεια είναι, ότι δεν είναι τόσο ...έξαλλο το σύνθημα όσο θα ήθελε, καθώς η σημαία της εξέγερσης έγραφε τη φράση «слобода или смрт», δηλαδή «Ελευθερία ή Θάνατος».

Οι επιστολές του Ιησού

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κέρδισε αναγνωρισιμότητα (και) εξαιτίας της ιστορίας με τις διαβόητες «Επιστολές του Ιησού», που ενώ αρχικά τις πουλούσε, κατόπιν τις διέψευσε κατηγορηματικά. Θα μας πείτε «που είναι το παράδοξο;» Ο κύριος Βελόπουλος επανήλθε ισχυριζόμενος εκ νέου ότι οι «Επιστολές» είναι γνήσιες.

Η ύπαρξή τους, σύμφωνα και με τα ellinikahoaxes, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά, διότι γράφτηκαν σχεδόν 15 αιώνες μετά την εποχή του Χριστού. Ανάλογα και αρχαιότερα χειρόγραφα υπάρχουν και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως η περίφημη Επιστολή του Χριστού προς τον Αύγαρο. Όλες όμως θεωρούνται ψευδεπίγραφες.

Οι οδοντόκρεμες με τα «χημικά» και τα «δηλητήρια»

Οι οδοντόκρεμες μας σκοτώνουν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του στη δική του εκπομπή, τον Σεπτέμβριο του 2017. Όπως αναφέρει ο ίδιος «τα χρώματα στο κάτω μέρος του σωληναρίου της οδοντόκρεμας, απεικονίζουν:

-Πράσινο: Φυτική
-Μπλε: Φυτική με προσθήκη φαρμακευτικής ουσίας
-Κόκκινο: Φυτική με προσθήκη χημικής σύνθεσης
-Μαύρο: Μόνο χημική σύνθεση»

Πάλι τα ellinikahoaxes κατάφεραν να τον ξεσκεπάσουν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, τα σημάδια στα πλαστικά σωληνάρια και γενικότερα σε διάφορες συσκευασίες ονομάζονται «eye marks» και χρησιμοποιούνται από τα σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας. Ηλεκτρονικά μάτια μπορούν να ανιχνεύσουν αυτά τα σημάδια και έτσι γνωρίζουν που θα κάνουν διάφορες εργασίες, όπως που θα τυπώσουν ή που θα κόψουν την συσκευασία.

Μοναχοί πολλών μοναστηριών έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πολιτικό ζητώντας να σταματήσει να αναφέρει ότι προϊόντα (όπως οι οδοντόκρεμες) που διαφημίζει ως «ευλογίες» έχουν γίνει με «συνταγές» δικές τους.

Τα μαγικά μαντζούνια

Ο Κυριάκος Βελόπουλος μέσω της εκπομπής του πουλούσε καθημερινά αμφιλεγόμενα προϊόντα στους τηλεθεατές του. Πρόκειται για «μαντζούνια» που πότε εξαφανίζουν τη φαλάκρα, πότε γιατρεύουν την ισχιαλγία και πότε βοηθούν στο μνημονικό, καθαρίζουν τον εγκέφαλο, καθαρίζουν τις πατούσες και πάει λέγοντας…

Παραμένει άγνωστο, γιατί αυτού του είδους το εμπόριο συνεχίζεται ακόμη με αυτόν τον τρόπο, καθώς έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων, αλλά και πως υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς συνταγή γιατρού σπεύδουν να προμηθευτούν αγνώστου προέλευσης μαντζούνια για να γλιτώσουν από τον πόνο τους.

Δημοφιλή