Πόσο σύντομα μπορούμε να ξανακολλήσουμε κορονοϊό

Η υποπαραλλαγή BA.5 αλλάζει το παιχνίδι σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές μολύνσεις. Όσα γνωρίζουν οι ειδικοί σχετικά με το πόσο διαρκεί πλέον η ανοσία.
milan2099 via Getty Images

Πριν από λίγους μήνες, πιστεύαμε ότι η ανάκαμψη από την Covid σήμαινε ότι οι πιθανότητες να ξανακολλήσουμε τον ιό σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν χαμηλές. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι ήμασταν προστατευμένοι για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Αλλά τώρα, καθώς η υπερ-μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.5 κυριαρχεί, όλο και περισσότερες επαναμολύνσεις εντοπίζονται σε άτομα που είχαν ήδη Covid μία, αν όχι δύο φορές, στο παρελθόν.

Οι επαναμολύνσεις οφείλονται σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των χαλαρών προφυλάξεων, όπως η μη χρήση μάσκας και η μικρότερη κοινωνική απόσταση, καθώς και στη μείωση των επιπέδων αντισωμάτων και τις πρόσθετες μεταλλάξεις, δήλωσε στη αμερικανική HuffPost ο Πάμπλο Πεναλόθα ΜακΜάστερ καθηγητής Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας και σύμβουλος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις.

Εκτός από τον SARS-CoV-2, υπάρχουν άλλοι τέσσερις κορονοϊοί που κυκλοφορούν και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αυτοί οι ιοί είναι γνωστό ότι μας επαναμολύνουν μετά από -κατά μέσο όρο περίπου- 12 μήνες. Αν και υπήρχε ελπίδα ότι τελικά θα αποκτούσαμε ανοσία της αγέλης κατά της Covid φαίνεται ότι ο SARS-CoV-2 συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι κορονoϊοί στους οποίους εκτιθέμεθα χρόνο με τον χρόνο.

«Με την εξαγωγή δεδομένων από άλλους κορονοϊούς, αναμένονται επαναμολύνσεις με παραλλαγές του SARS-CoV-2», είπε ο Πεναλόθα-ΜακΜάστερ, επισημαίνοντας ότι η υποπαραλλαγή BA.5 φέρει επίσης αρκετές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας που διευκολύνουν την είσοδο και την προσκόλληση του κορονοϊού στα κύτταρά μας. Αυτές οι μεταλλάξεις τη βοηθούν να είναι κάπως αόρατη στα αντισώματα που παρήγαγε το σώμα μας κατά τη διάρκεια προηγούμενων λοιμώξεων και εμβολιασμών.

«Αυτό δημιουργεί υψηλότερο κίνδυνο για τους ανθρώπους που δεν έχουν περάσει μόλυνση», δήλωσε ο Άλμπερτ Σο, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο σύντομα οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε επαναμόλυνση, είπε ο Σο. Ο χρόνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε εμβολιαστήκαμε για τελευταία φορά ή την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την ηλικία μας και την παρουσία υποκείμενων νοσημάτων. Η παραλλαγή με την οποία μολυνθήκαμε τελευταία φορά και το πότε, επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο επαναμόλυνσής μας.

«Στην περίπτωση που μολυνθήκατε με Δέλτα και είχατε μολυνθεί πριν από σχετικά πολύ καιρό, και στην περίπτωση που μολυνθήκατε με Όμικρον, σχετικά πρόσφατα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ανοσία σας μπορεί να είναι λίγο καλύτερη μόνο και μόνο επειδή δεν έχει περάσει καιρός», επισημαίνει η Πάρσονετ.

Ο Σο είπε ότι τα περισσότερα άτομα παραμένουν πιθανώς καλά προστατευμένα για μερικούς μήνες, ενώ πέρα από τους έξι μήνες, η ανοσία που αποτρέπει τις συμπτωματικές λοιμώξεις είναι πιθανό να μειώνεται σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί εκ νέου σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Πάρσονετ, όσες φορές κι αν έχει μολυνθεί κάποιος, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι είναι 100% ασφαλής από το να κολλήσει ξανά την Covid. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας εκεί έξω που μπορεί να πει, «Έχω ανοσία, απλά δεν πρόκειται να κολλήσω», είπε η Πάρσονετ.

Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις επαναμολύνσεις (ακόμα), στη συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι λιγότερο σοβαρές, καθώς το σώμα έχει ανοσολογικές αποκρίσεις μνήμης που πιθανότατα θα παραμείνουν ανέπαφες για χρόνια.

Ο Πεναλόθε-Μακ Μάστερ είπε ότι αν και τα συμπτώματα εξαρτώνται από το άτομο, μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πονοκέφαλο, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, κόπωση, πυρετό - ή καθόλου συμπτώματα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από την παραλλαγή και την ποσότητα του ιού στον οποίο εκτίθεται ένα άτομο, πρόσθεσε ο ειδικός. Ταυτόχρονα, οι επαναμολύνσεις - ακόμα κι αν είναι λιγότερο σοβαρές - μπορεί να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα υγείας.

Μια προδημοσιευμένη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις Covid αυξάνουν τον κίνδυνο επίμονων προβλημάτων υγείας - όπως προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά και πεπτικές ή νεφρικές διαταραχές - μετά τη μόλυνση. «Η πιθανότητα για κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά αυτά τα συστήματα οργάνων πιθανότατα αυξάνεται με τις διαδοχικές επαναμολύνσεις», είπε ο Σο.

Τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις εξακολουθούν να μας προστατεύουν σε ικανοποιητικό βαθμό από σοβαρές συνέπειες, ακόμη και με τις νέες παραλλαγές. Ο εμβολιασμός πυροδοτεί μια πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των σοβαρών επιπτώσεων από την Covid, γι′ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να παραμένουμε ενημερωμένοι για τις ενισχυτικές δόσεις. «Είναι σαφές ότι τα εμβόλια και οι προηγούμενες λοιμώξεις εξακολουθούν να προστατεύουν από τις σοβαρές ασθένειες, οπότε αυτή είναι η καλή πλευρά», είπε η Πάρσονετ.