Πόσος ελεύθερος χρόνος αρκεί για να μας οδηγήσει στην απόλυτη ευτυχία σύμφωνα με νέα έρευνα

Και γιατί ο απεριόριστος ελεύθερος χρόνος απειλεί να καταστρέψει την ψυχική μας υγεία.
CoffeeAndMilk via Getty Images

Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, το να έχούμε απεριόριστο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας δεν είναι τελικά τόσο διασκεδαστικό όσο φανταζόμασταν. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους συνταξιούχους, οι οποίοι φαντασιώνονται διαρκώς πόσο χαρούμενοι θα είναι όταν επιτέλους αποσυρθούν από τη δουλειά. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική με πολλούς από τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται να απολαμβάνουν αρχικά τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα, να βυθίζονται στην νοσταλγία και να αισθάνονται αποκομμένοι από το νόημα της ζωής.

Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει πως και το άλλο άκρο, δηλαδή η ενασχόληση με τη δουλειά όλη μέρα, θα μας οδηγήσει στην ολοκλήρωση και την απόλυτη ευτυχία.

Ποια είναι τελικά η ιδανική ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ελεύθερου χρόνου, που μπορεί να μας εξασφαλίσει την ευτυχία;

Μέσα στο 2021, ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα μελετώντας δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και συλλέγοντας δεδομένα γύρω από το πώς περνούσαν το χρόνο τους και πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονταν. Τα αποτελέσματα της μελέτης οδηγούν σε τρία βασικά συμπεράσματα:

1. Λιγότερες από δύο ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα εντείνουν το άγχος και μας απομακρύνουν από την ευτυχία

Όταν διαθέτουμε λιγότερες από δύο ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα, καταλήγουμε να μην είμαστε και τόσο ευτυχισμένοι. Και αυτό, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες, οφείλεται κυρίως στο αυξημένο άγχος που πηγαίνει χέρι-χέρι με τα επαγγελματικά ζητήματα, τη φροντίδα των παιδιών, τις δουλειές του σπιτιού και πλήθος άλλων υποχρεώσεων που στέκονται εμπόδιο στην ευτυχία μας.

2. Περισσότερες από πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα μας κάνουν να αισθανόμαστε αντιπαραγωγικοί και ως εκ τούτου δυστυχείς

Παραδόξως, το να έχουμε στη διάθεσή μας απεριόριστο ελεύθερο χρόνο δεν αποτελεί το κλειδί της ευτυχίας. Η αυτοπεποίθηση που μας προσδίδει το να είμαστε παραγωγικοί, καθώς και το συναίσθημα ευδαιμονίας που συνοδεύει την επίτευξη ενός στόχου, εξανεμίζονται όταν περνάμε όλη μας την ημέρα χαλαρώνοντας στο κρεβάτι ή παρακολουθώντας Netflix στον καναπέ. Πράγματι, ορισμένες μέρες έχουμε απόλυτη ανάγκη να χουχουλιάσουμε με τις ώρες. Ωστόσο, η αφθονία του ελεύθερου χρόνου είναι συνώνυμη της πλήξης και υπονομεύει την ευτυχία μας.

3. Το πώς εκμεταλλευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας έχει τεράστια σημασία

Όταν ο ελεύθερος χρόνος μας αξιοποιείται με παραγωγικούς τρόπους, όπως ένα ομαδικό άθλημα ή ο εθελοντισμός, τότε πέντε ή και περισσότερες ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα μπορούν να διατηρήσουν ή ακόμα και να εκτοξεύσουν τα επίπεδα ευτυχίας.

Επιπλέον, ο ελεύθερος χρόνος που αφιερώνεται στην κοινωνικοποίηση έχει εξίσου θετική επίδραση. Το εν λόγω συμπέρασμα βασίζεται στο εύρημα που θέλει τους συνταξιούχους που προσφέρουν εθελοντική εργασία ή ανήκουν σε καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες να είναι πιο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με εκείνους που περνούν τον καιρό τους μόνοι.