Τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει ένας περίπατος έστω και 20 λεπτών την ημέρα

Και οι συμβουλές των ειδικών, προκειμένου να εντάξουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας.
Sorrasak Jar Tinyo via Getty Images

Το περπάτημα ενισχύει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία, σε βαθμό που ούτε το έχουμε φανταστεί.

Είκοσι λεπτά περπάτημα ημερησίως, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση του Harvard Health, του 2017. Με βάση την ίδια αναφορά, το περπάτημα περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρκίνου, μειώνοντας ταυτόχρονα την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, συμβάλλοντας παράλληλα στην πνευματική εγρήγορση και οξυδέρκεια.

Με άλλα λόγια, ένας απλός περίπατος προσφέρει άφθονα οφέλη, ενώ δεν απαιτεί εξοπλισμό ή αυστηρό προγραμματισμό.

Γιατί αξίζει να εντάξουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το ιατρικό ιστορικό μας, το περπάτημα θεωρείται ευεργετικό.

«Το ήπιο περπάτημα αποτελεί εξαιρετική μορφή άσκησης, που μειώνει την θνησιμότητα από καρδιοαγγεικά νοσήματα», αναφέρει η Δρ Ταμάνα Σίνγκ, συνδιευθύντρια του αθλητικού καρδιολογικού κέντρου, στην κλινική του Κλίβελαντ.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από το περπάτημα», προσθέτει η Σινγκ. Στα άτομα που βρίσκονται υπό ελάχιστο ή ακόμη και καθόλου καρδιαγγειακό κίνδυνο, προσφέρεται η δυνατότητα να αποτρέψουν ασθένειες, ενώ όσοι αντιμετωπίζουμε ζητήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης ή η παχυσαρκία, είμαστε σε θέση να επιτύχουμε διαρκώς νέους στόχους υγείας, αποτρέποντας μελλοντικά εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια.

Sawitree Pamee / EyeEm via Getty Images

Το περπάτημα ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα μας, στην περίπτωση καθιστικής ζωής

Η εργασία από το σαλόνι, την κουζίνα ή το γραφείο μας, σαφώς έχει πλεονεκτήματά. Σε αυτό το σημείο τίθεται ωστόσο, ένα μεγάλο «Αλλά»: Ορισμένοι από εμάς, ξοδεύουμε απίστευτο αριθμό ωρών, καθηλωμένοι σε μια καρέκλα. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, ίσως επιδράσει αρνητικά στο σώμα μας. «Η Σίνγκ επισημαίνει ότι το περπάτημα μας ανακουφίζει από το παρατεταμένο «καθισιό».

Εάν μας λείπει το κίνητρο, ας δοκιμάσουμε να περπατήσουμε με έναν φίλο.

Βγαίνοντας για έναν περίπατο παρέα με έναν φίλο, ίσως αντιληφθούμε ο ένας τον άλλον ως «υπεύθυνο» για την ανάπτυξη μιας υγιούς ρουτίνας, με διάρκεια στο χρόνο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποχρεώσουμε την συντροφιά μας σε μια απαιτητική διαδρομή, με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι μοναδικός σκοπός μας, είναι να ωφελήσουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας.

Εκτός αυτού, αν είμαστε ιδιαιτέρως κοινωνικοί, ίσως ανήκουμε σε μια ευρεία κατηγορία ατόμων, που τους αρέσει να περπατούν, ενώ παράληλλα μοιράζονται μια ευχάριστη συζήτηση. Επιπλέον, μπορούμε ενώ περπατάμε να ακούμε μουσική ή και ένα podcast.

SolStock via Getty Images

Εάν δεν κατορθώσουμε να διαθέσουμε είκοσι λεπτά ημερησίως

Ανάμεσα στην εργασία, τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τις δουλειές του σπιτιού, ίσως δεν είναι εφικτό να αφιερώσουμε στον εαυτό μας τον απαιτούμενο χρόνο. Εάν δεν είμαστε σε θέση να στριμώξουμε στην καθημερινότητα μας έναν εικοσάλεπτο περίπατο, ας κάνουμε την αρχή με μια πιο σύντομη διαδρομή.

Άλλωστε, μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, διαπίστωσε ότι σε κάθε λεπτό γρήγορου περπατήματος, που έκαναν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιορίζεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας κατά 5%. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε προσωπικό ρεκόρ μετράει. Στη συνέχεια, εφόσον αισθανθούμε έτοιμοι, δοκιμάζουμε σταδιακά διαφορετικές αποστάσεις και ένταση, με αυξομειώσεις στην ταχύτητα, καθώς και τους περιπάτους σε λόφους, όπως συμβουλεύει η Σινγκ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα